Hírlevelet és kalákát terveznek az örmény származásúak

A Gyergyói Örmény Katolikus Egyesület és az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége (EMÖSZ) szervezésében az elmúlt hétvégén örmény származású fiatal családok táboroztak Gyergyószentmiklóson. Eldöntötték, hogy jövőre ifjúsági kalákát szerveznek a szépvízi örmény templom megmentése érdekében, és hírlevélben értesítik az örmény származásúakat az erdélyi eseményekről.
A Batthyány Ignác Technikai Kollégiumban zajló kétnapos rendezvényre Erdély különböző településeiről érkeztek a résztvevők, a programok során a gyerekekkel közös játékokra is sor került, a felnőttek számára tartott előadások, szakmai beszélgetések alatt pedig három óvónő foglalta le a kicsiket.

 

 

A szépvízi örmény templom állapotát Zakariás Botond ismertette, Bogos Ernő műépítész szerint első lépésként az olajfestéket kell eltávolítani a falakról, mivel a szakszerűtlen beavatkozás már mostanig felmérhetetlen károkat okozott. A tábor ideje alatt az elszállásolást és az étkezést megoldják, az örmény származású és velük szimpatizáló fiatalok számára szóló felhívást, amint az időpont tisztázódik, nemzetközi szinten is meghirdetik.

A márkanevek jelentőségéről, az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének, jelképek általi meghatározásáról Balázs Áron tartott előadást, a jelenlévők pedig eldöntötték, hogy a közeljövőben pályázatot írnak ki a szövetség logójának elkészítésére.

A résztvevők Gergely Imrének, a Gyergyói Hírlap főszerkesztőjének szakmai tanácsait meghallgatva elhatározták, hogy először internetes portálon teszik közzé az erdélyi örménység körében zajló eseményekről szóló írásokat, miközben megpróbálják megtalálni az anyagi keretet nyomtatott változat megjelentetéséhez is.
A Bethlen Gábor Alap által támogatott rendezvényt dr. Puskás Attila és Kulcsár László szervezők hatékonynak ítélték, és ezt támasztja alá a résztvevők véleménye is. Zakariás Eszter szerint jó lenne, ha jövőben többen vehetnének részt a táborban, Magyari Sáska Zsolt azt emelte ki pozitívumként, hogy olyanok is megjelentek, akik korábban nem voltak jelen az örmény eseményeken, és annyira jól érezték magukat, hogy még 2-3 nappal szívesen megtoldották volna az együttlétet. Shefler Emese úgy véli, az örmény fiatal családok akár hosszabb nyári táborokban is részt vennének. A játékokat szervező Debreceni Orsolya elégedetten nyugtázta, hogy az édesanyák még több közös játékot igényelnének. Székely Szilárd a hétvégi tapasztalatok alapján ideálisnak tartaná, ha negyedévenként sor kerülne szakmai, stratégiai találkozókra. Puskás Attila Barna javasolta, hogy a résztvevőket előre értesítsék a megvitatásra kerülő témákról, mert hatékonyabb lesz a találkozó, ha felkészülten, konkrét véleményekkel érkeznek, és érdemben tudnak hozzászólni.
A rendezvény keretében generációk közötti találkozóra is sor került, a gyergyószentmiklósi örmény katolikus egyháztanács, a kórus és az Oltáregylet tagjainak dr. Puskás Attila elnök mesélt az EMÖSZ létrehozásának fontosságáról, és arról, hogy mennyire nagy szükség van az idősek élettapasztalattal átitatott bölcs véleményeire, míg Fehér Antal kántor az örmény származású családok feltérképezését szorgalmazta. A fiatal családok találkozóján megerősítést nyert, hogy szükséges a különböző települések közötti kapcsolattartás, az összefogás minden téren meg keli valósuljon, a kis helyi szeretetközösségek által erősödhet meg az erdélyi magyar-örménység, amelynek önszervező készsége történelmi tény.

 

Főtámogató:

Vincze Csilla,
Gyergyói Hírlap – 2013 szeptember 24, kedd

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME