Gyergyószentmiklósi Örmény Kiállítás

Közös összefogás útján egy, az örmény közösségnek emléket állító kiállítás kialakítását tervezi a gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület a helyi Közösségi Házban. A kezdeményezéstől azt remélik, hogy ennek köszönhetően olyan személyes tárgyak, beleértve fényképek kerülnek bemutatásra, amelyek meghatározzák az örmény közösség múltját és jelenét.
Nem titkolt szándéka a kezdeményezőknek, hogy egy új és egyedi turisztikai célállomást is létrehozzanak Hargita megyében. Amellett, hogy egy meghatározó történelmi és kulturális örökség kerülne bemutatásra, a kiállítás létrehozása hozzájárulna a város, sőt a megye kulturális ajánlatához, így még több turista látogatna el Hargita megyébe, Gyergyószentmiklósra és környékére.


A gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus templom szomszédságában található, a közelmúltban épített Örmény Közösségi Ház, már most fontos szerepet tölt be a helyi lakosság körében. Kézműves csoportfoglalkozások, filmvetítések és előadások helyszínéül szolgál alkalmanként, hozzájárulva ezáltal is a helyi kulturális élethez. Ismerkedés, beszélgetés követi ezen eseményeket, így járulva hozzá a helyi lakosság egymással való érintkezéséhez.

A továbbiakban a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület egy nem titkolt, régóta dédelgetett álma kerül megvalósításra. A helyi örmény Közösségi Házban szeretnék létrehozni a Gyergyószentmiklósi Örmény Kiállítást, amely egy komplex, az örmények múltját és jelenét bemutató tárlat lenne. Az épületbe tervezett kiállítás elsősorban a helyi örmények történetét fogja ismertetni, de emellett az erdélyi örmények életének egy szeletét is közelebb hozza a látogatókhoz a nyilvánosság elé állított tárgyak által. Az elképzelések szerint a kiállítás –  a lehetőségekhez mérten – eredeti tárgyakkal és fényképekkel lesz berendezve, korhűen érzékelteti majd az örmények életét a gyergyói betelepüléstől napjainkig, mindezt személyes tárgyak és különféle tárgyi örökségek által.

Emellett a bemutatásra kerülő tárgyakat és fényképeket, digitalizálni is szeretnék az egyesület tagjai, azért, hogy a már összegyűjtött értékek bárhonnan a világon elérhetőek legyenek a világhálón (internet) keresztül, és ugyanakkor megmeneküljenek a teljes megsemmisüléstől.

A kiállítás létrehozásánál a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum segítségére is számítanak. A több, mint 100 éve megalapított múzeum értékes tudással rendelkezik, úgy a működtetéssel, mint a szervezéssel kapcsolatban. Sőt mi több, a XX. század eleji múzeumban összegyűlt muzeális tárgyak egy része a helyi örménység adományaiból került ki. Többek között Tarisznyás Márton nagyapja, akkor még ifjú Tarisznyás János több, mint húsz régiséget adományozott a gyarapodó "Múzeum-Egyletnek" – áll a múzeum által közzétett múzeumtörténeti beszámolóban, amelyet a múzeum internetes oldalán olvashatunk.

Jelenleg az előkészületek zajlanak, a kezdeményezők abban bíznak, hogy az elkövetkező időszakban sikerül begyűjteni a kiállításhoz szükséges tárgyakat, fényképeket a helyi és erdélyi örmény lakosságtól, és mihamarabb elkezdhetik a kivitelezést, hogy a 2018. szeptember 7 - 9. között megrendezésre kerülő VIII. Örmény Nemzetiségi Művészeti Fesztivál keretében be is tudják mutatni a nagyközönségnek az örménység időutazását szemléltető kiállítást.

A Gyergyószentmiklósi Örmény Kiállítás létrehozása egy olyan kezdeményezés, amely méltó módon ismerteti Gyergyószentmiklós és Erdély örmény lakosságának a múltját és jelenét. A szervezők azt szeretnék, ha Gyergyószentmiklóson nemcsak átutaznának a turisták, hanem érdemesnek tartanák arra, hogy itt töltsenek néhány órát, ezáltal is öregbítve és messze víve városunk és a környék hírnevét.

A gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület a múzeum megvalósításában a magánszemélyek segítségére is számít.

Kérünk mindenkit, hogy ha bármilyen:


- a helyi vagy az erdélyi örmények életéhez és kultúrájához (pl. kézi bogozott szőnyeg, régi terítők, gyertyatartók, hamutartók, kávéskanál, evőeszközök, fotel, íróasztal, örmény festmények, utazótáska, ékszerek),

- foglalkozásához (pl. bankár, gyógyszerész, orvos, szűcs és egyebek) kapcsolódó fényképekkel, eszközökkel, tárgyakkal vagy szerszámokkal rendelkezik

- vagy történettel, leírással rendelkezik, szíveskedjenek örökre vagy ideiglenesen a kiállítás rendelkezésére bocsátani, és jelentkezni Kulcsár László gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület elnökénél.

A leírásokat, képeket, képeslapokat, szövegeket elküldhetik elektronikus formában a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre. A nagyobb tárgyakat telefonos 0740-867199 egyeztetés után elszállítjuk.

Kérjük, jelentkezzenek, és ne hagyják elveszni a múltunk értékeit, melyeket közös erővel megtudunk tartani a következő nemzedéknek.

 

Kovács Endre, a projekt vezetője

Támogató:

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME