Hírek

Gyergyószentmiklósi Örmény Kiállítás

Nyomtatás
Kategória: Hírek
Megjelent: 2018. augusztus 23. csütörtök

Közös összefogás útján egy, az örmény közösségnek emléket állító kiállítás kialakítását tervezi a gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület a helyi Közösségi Házban. A kezdeményezéstől azt remélik, hogy ennek köszönhetően olyan személyes tárgyak, beleértve fényképek kerülnek bemutatásra, amelyek meghatározzák az örmény közösség múltját és jelenét.
Nem titkolt szándéka a kezdeményezőknek, hogy egy új és egyedi turisztikai célállomást is létrehozzanak Hargita megyében. Amellett, hogy egy meghatározó történelmi és kulturális örökség kerülne bemutatásra, a kiállítás létrehozása hozzájárulna a város, sőt a megye kulturális ajánlatához, így még több turista látogatna el Hargita megyébe, Gyergyószentmiklósra és környékére.


A gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus templom szomszédságában található, a közelmúltban épített Örmény Közösségi Ház, már most fontos szerepet tölt be a helyi lakosság körében. Kézműves csoportfoglalkozások, filmvetítések és előadások helyszínéül szolgál alkalmanként, hozzájárulva ezáltal is a helyi kulturális élethez. Ismerkedés, beszélgetés követi ezen eseményeket, így járulva hozzá a helyi lakosság egymással való érintkezéséhez.

A továbbiakban a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület egy nem titkolt, régóta dédelgetett álma kerül megvalósításra. A helyi örmény Közösségi Házban szeretnék létrehozni a Gyergyószentmiklósi Örmény Kiállítást, amely egy komplex, az örmények múltját és jelenét bemutató tárlat lenne. Az épületbe tervezett kiállítás elsősorban a helyi örmények történetét fogja ismertetni, de emellett az erdélyi örmények életének egy szeletét is közelebb hozza a látogatókhoz a nyilvánosság elé állított tárgyak által. Az elképzelések szerint a kiállítás –  a lehetőségekhez mérten – eredeti tárgyakkal és fényképekkel lesz berendezve, korhűen érzékelteti majd az örmények életét a gyergyói betelepüléstől napjainkig, mindezt személyes tárgyak és különféle tárgyi örökségek által.

Emellett a bemutatásra kerülő tárgyakat és fényképeket, digitalizálni is szeretnék az egyesület tagjai, azért, hogy a már összegyűjtött értékek bárhonnan a világon elérhetőek legyenek a világhálón (internet) keresztül, és ugyanakkor megmeneküljenek a teljes megsemmisüléstől.

A kiállítás létrehozásánál a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum segítségére is számítanak. A több, mint 100 éve megalapított múzeum értékes tudással rendelkezik, úgy a működtetéssel, mint a szervezéssel kapcsolatban. Sőt mi több, a XX. század eleji múzeumban összegyűlt muzeális tárgyak egy része a helyi örménység adományaiból került ki. Többek között Tarisznyás Márton nagyapja, akkor még ifjú Tarisznyás János több, mint húsz régiséget adományozott a gyarapodó "Múzeum-Egyletnek" – áll a múzeum által közzétett múzeumtörténeti beszámolóban, amelyet a múzeum internetes oldalán olvashatunk.

Jelenleg az előkészületek zajlanak, a kezdeményezők abban bíznak, hogy az elkövetkező időszakban sikerül begyűjteni a kiállításhoz szükséges tárgyakat, fényképeket a helyi és erdélyi örmény lakosságtól, és mihamarabb elkezdhetik a kivitelezést, hogy a 2018. szeptember 7 - 9. között megrendezésre kerülő VIII. Örmény Nemzetiségi Művészeti Fesztivál keretében be is tudják mutatni a nagyközönségnek az örménység időutazását szemléltető kiállítást.

A Gyergyószentmiklósi Örmény Kiállítás létrehozása egy olyan kezdeményezés, amely méltó módon ismerteti Gyergyószentmiklós és Erdély örmény lakosságának a múltját és jelenét. A szervezők azt szeretnék, ha Gyergyószentmiklóson nemcsak átutaznának a turisták, hanem érdemesnek tartanák arra, hogy itt töltsenek néhány órát, ezáltal is öregbítve és messze víve városunk és a környék hírnevét.

A gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület a múzeum megvalósításában a magánszemélyek segítségére is számít.

Kérünk mindenkit, hogy ha bármilyen:


- a helyi vagy az erdélyi örmények életéhez és kultúrájához (pl. kézi bogozott szőnyeg, régi terítők, gyertyatartók, hamutartók, kávéskanál, evőeszközök, fotel, íróasztal, örmény festmények, utazótáska, ékszerek),

- foglalkozásához (pl. bankár, gyógyszerész, orvos, szűcs és egyebek) kapcsolódó fényképekkel, eszközökkel, tárgyakkal vagy szerszámokkal rendelkezik

- vagy történettel, leírással rendelkezik, szíveskedjenek örökre vagy ideiglenesen a kiállítás rendelkezésére bocsátani, és jelentkezni Kulcsár László gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület elnökénél.

A leírásokat, képeket, képeslapokat, szövegeket elküldhetik elektronikus formában a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre. A nagyobb tárgyakat telefonos 0740-867199 egyeztetés után elszállítjuk.

Kérjük, jelentkezzenek, és ne hagyják elveszni a múltunk értékeit, melyeket közös erővel megtudunk tartani a következő nemzedéknek.

 

Kovács Endre, a projekt vezetője

Támogató:Napi evangélium RSS

evangelium.katolikus.hu
  • Húsvétvasárnap ketten a tanítványok közül egy Emmausz nevű faluba mentek, amely Jeruzsálemtől hatvan stádiumra (két-három óra járásnyira) fekszik. Útközben megbeszélték egymás között mindazt, ami történt. Míg beszélgettek és vitatkoztak, egyszerre maga Jézus közeledett feléjük, és hozzájuk szegődött. Ők azonban nem ismerték meg őt, mert látásukban akadályozva voltak. Jézus megkérdezte őket:...

   

Copyright © 2016 Gyergyói Örmények.

Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker