Egy kis közösség életébõl: Él a hagyomány

 

Több mint egy évtizedes hagyománya van a Budapest Zuglói Örmény Önkormányzat és a Csíkkörzeti Magyar-Örmény Szentháromság Alapítvány rendezésében sorra kerülõ csíkszépvízi baráti találkozónak. Az eseményre szeptember elsején került sor. Magyarországi és erdélyi örménycsaládok leszármazottjai évente találkoznak a korábbi századokban betelepedett õseik egykori szülõfalujában, Csíkszépvízen. A csíkszeredaiak mellett vendégek érkeztek Gyergyószentmiklósról, Szamosújvárról, Erzsébetvárosból, Kézdivásárhelyrõl és Nagyváradról.

A társasgépkocsival érkezõ budapestiek többsége a XIV. és a XV. kerületi magyar-örmény közösség tagja. Jelen volt Siófok küldöttsége is. A baráti találkozó az örmény katoli-kus templomban szentmisével kezdõ-dött. A zsúfolásig megtelt kis templomban a magyar nyelvû szertartáson örmény egyházi énekeket hallhattunk a gyergyószentmiklósi örmény kórus elõadásában. A szentmise után több rövid beszámoló hangzott el az örmény közösségek részérõl, mintegy bizonyságul „él” az õsi szellem a kis közösségek tagjaiban.

Ajtony Gábor, a Szentháromság Alapítvány elnöke köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részesei ennek a találkozónak. Külön köszönetet mondott a zuglói örmény kisebbségi önkormányzat képviselõinek az anyagi támogatásért. Hangsúlyozta: szorosabb együttmûködést szeretnének a más településeken élõ magyarörmény közösségek tagjaival. Számos megoldásra váró problémánk van – mondta az elnök. – Fontossági sorrendben ezek között a templom tatarozása és a templomkertben található õsi sírkövek megtisztítása, felújítása a célunk – tette hozzá.

A szentmise végén színvonalas mûsort szolgáltatott Zakariás Magdi óvónéni kis székelyruhás csoportjával. Az ünnepség végén megkoszorúzták a templomfalban elhelyezett emléktáblát, majd közös ebéden vett részt a baráti találkozó közel kétszáz tagja.

Egy munkában eltöltött esztendõ után szükség van a feltöltõdésre – fejezte ki egy résztvevõ nagyon találóan…

Földi Kálmán, Új Kelet, 2007. szeptember 10.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME