Hírek

Hetedszer báloztak az örmények

Nyomtatás
Kategória: Rólunk a médiában
Megjelent: 2010. február 12. péntek
A múlt század elsõ felében hagyományosan évrõl évre megrendezték az örmény bált Gyergyószentmiklóson. A nemes szokást néhány esztendeje újjáélesztették. 2003-ban dr. Puskás Attila akkori örmény vikáriusnak és Lázár Alfréd volt gondnoknak köszönhetõen ismét báloztak az örmények. Az eltelt években pedig Frédi bácsi jóvoltából gyökeret eresztett, és újra hagyomány lett Gyergyószentmiklóson az örmény bál.
 
 
A cél elsõsorban az, hogy a Gyergyószentmiklóst egykor virágzóvá tevõ örmény-magyar közösségek találkozhassanak, közösen szórakozhassanak egymással, meghívottjaikkal, támogatóikkal. Az elmúlt szombaton megrendezett estélyen pedig régi szokásokat elevenítettek fel, hurutos levest ettek, és a zenekari szünetekben az örmény dallamvilágot hozták el a szórakozóhelyre. Emellett az asztalok ünnepi díszítését az örmény színekre alapozták, a vörös, kék, narancs árnyalatokban pompázott minden. A helyszínnel is igyekeztek a gyökereikhez való ragaszkodást hangsúlyozni, hiszen Gyergyószentmiklós legrégibb egykori vendéglõ-kávézójában báloztak. A Szilágyi vendéglõ alapítójának öt lánya közül négy helyi örményhez ment férjhez.
 
A bál hangulata végig emelkedett volt, a közel 110 résztvevõ kiválóan szórakozott. A helyiek mellett a csíkszeredai és csíkszépvízi örmény közösség is mulatott. A hajnalig tartó jókedvrõl, az örmények megtáncoltatásáról a Melody Band gondoskodott. A bálozók pedig nem tértek haza üres kézzel, hiszen Magyari-Sáska Zsolt jelenlegi gondnok minden családnak egy CD-t ajándékozott, melyen az örmény liturgia legszebb részein vezetik végig a hallgatót a gyergyószentmiklósi, örményországi és libanoni örmény kórusok.

Az örmény bálon természetesen elhangzott: „Urákhánál! Bári áchordzak!”, vagyis „Jó szórakozást! Jó étvágyat!”. A jelenlevõk pedig állítják, egyikben sem volt hiány, és máris várják a következõ, immár 8. hasonló rendezvényüket.

Ferencz Henrietta
Új Kelet, 2010. február 11-17, XIII. évf. 6. szám


Napi evangélium RSS

evangelium.katolikus.hu
  • Jézus így tanított az utolsó vacsorán: „Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben! Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel...

   

Copyright © 2016 Gyergyói Örmények.

Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker