Hetedik örmény bál

A múlt hét végén a Szilágyi vendéglõben, Gyergyószentmiklós legrégibb egykori vendéglõ-kávázójában szervezték meg az örmény bált. Mintegy 110-en vettek részt a rendezvényen, a helyieken kívül jelen voltak a csíkszépvízi, csíkszeredai örmény közösség részérõl is.
 
Egy múlt század elsõ felében létezõ örmény bált élesztett újjá 2003-ban dr. Puskás Attila akkori örmény vikárius és Lázár Alfréd akkori gondnok, amit Puskás Attila távozása után Frédi bácsi tovább folytatott, így ez volt a 7. bál az új sorozatban.
 
A bál mindenkori célja, hogy a Gyergyószentmiklóst egykor virágzóvá tévõ örmény-magyar közösségnek legyen alkalma közösen mulatni; közösen egymással, közösen meghívottjaival, közösen támogatóival.
 
Amint Magyari-Sáska Zsolt gondnoktól megtudtuk, idén is igyekeztek folytatni a hagyományt, megpróbáltak még egy kis örménységet csempészni az estébe, a hurutosleves savanykás ízével, illetve a zenekari szünetekben megszólaló, eleurópaisodott füleknek kissé szokatlan, keleti örmény dallamvilággal. Az asztalok ünnepi díszítésében jelen voltak az örmény színek: a vörös, a kék és a narancs, a virágkompozíciók a Makó virágüzletet dicsérték. A hajnalig tartó jókedvrõl a Melody Band gondoskodott.

A bál helyszíne, a Szilágyi vendéglõ szorosan köthetõ az örményekhez, hiszen alapító tulajdonosának 5 lánya közül 4 helyi örményekhez ment férjhez, tehát a leszármazottak között ott van az örmény vonal.

Magyari-Sáska Zsolt, a jelenlegi gondnok részérõl minden család egy audio CD-t kapott emlékként, amelyen a gyergyószentmiklósi, illetve örményországi és libanoni örmény kórusok vezetik végig a hallgatót az örmény liturgia legszebb részein.

Kedves-Tamás Gyopár
Gyergyói Kisújság, 2010. február 11-17, XVII. évf. 6. szám (840)

 

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME