Örmény származású gyerekeket várnak

Örmény nyelvet tanulnak, az örmény múlttal és erdélyi örmény településekkel ismerkednek meg azok a gyergyószentmiklósi örmény származású gyerekek, akik bekapcsolódnak a Kalandos út az örmény gyökerekhez nevet viselõ, a gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébánián indított rendezvénysorozatba.

A kezdeményezéssel az egyházhoz tartozó hívek, illetve az összes örmény származástudattal rendelkezõ család gyerekeit szeretnék megszólítani. A Bethlen Gábor Alap által támogatott kezdeményezés célja – amint dr. Magyari-Sáska Zsolt projektfelelõs elmondta – „bebarangolni az örmény õsök világát, felfedezni az örmény települések kincseit. Ennek érdekében filmkockákon keresztül ismerkedünk a különbözõ erdélyi örmény települések történetével, szokásaival, amelyeket kirándulásokon a késõbbiekben fel is keresünk”. A foglalkozások az elmúlt hétvégén kezdõdtek játékos nyelvtanulással, vetítéssel, az örmény gasztronómiai ismereteiket pedig dalauzikóstolással gyarapították a gyerekek.
– Azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalokban erõsödjön az örmény származástudat, mélyebben átérezzék vallási,
kulturális és történelmi gyökereiket – fogalmazott Magyari-Sáska, hozzátéve, az örmény nyelvleckék nyomtatott
változatát minden gyerek megkapja, így azt a szülõk, nagyobb testvérek is böngészhetik, akárcsak az útinaplót,
amelyet az áprilisig tartó program keretében szervezett kirándulásokon készítenek.
A rendezvényekre még lehet jelentkezni, 6–16 éves gyerekeket várnak a következõ eseményre, amelyet február 4-én 15 órától tartanak az örmény katolikus plébánián.

 

Hargita Népe, 2012. február 1.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME