Czetz Jánosra emlékeztek a gyergyói örmények

A gyergyószentmiklósi örmény közösség is az 1848–49-es szabadságharc hõseire emlékezett március 15-én, csütörtökön a késõ délutáni órákban.

czetz2_b

Az örmény templom kertjében megrendezett rövid megemlékezést nagy kíváncsiság övezte, a fogcsikorgató hideg ellenére szép számban voltak érdeklõdõk. A rendezvény témáját Czetz János, a háromszéki Gidófalván született tábornok élete, annak fõbb állomásai képezték, természetesen többször is kitérvén a szabadságharc idõszakára.

A megemlékezés elsõ akkordjaiban Csergõ Tibor, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója mutatta be Czetz János életének fõbb állomásait, kiemelvén a tényt, hogy amit az egykori tábornok nem tudott megvalósítani itthon, azt megvalósította Argentínában, ahol egy újabb hazára lelt. Szó esett a nem épp mindennapi katonai pályafutásról, a többször tanúsított nagymértékû hazaszeretetrõl, amely a felfelé ívelõ karrier ellenére nem veszített intenzitásából. Czetz János egyik legnagyobb megvalósításának a Magyar Hadnyelvtan a császári és királyi osztriai hadsereg tisztjei számára címmel íródott könyve számít. Ez az alkotás abból az elhatározásból született, hogy Czetz méltatlannak érezte azt, hogy a magyar anyanyelvû katonákat is németül vezényelték.

czetz1_b

Csergõ Tibor a következõképpen fejezte be beszédét: „Az õ tettei, és hõsiessége legyen példamutató mindannyiunk számára”.  Az intézményvezetõ rövid elõadását követõen a rendezvény házigazdája, Buslig Gyula felkérte Lukács Pált és Kulcsár Lászlót, továbbá az Erdélyi Magyar Néppárt képviselõit, hogy helyezzék el a kegyelet koszorúit. Zárásképpen az örmény kórus elénekelte az örmény és a magyar nemzeti himnuszokat.

Kertész László

 Forrás: www.szekelyhon.ro

 

További képek az ünnepségrõl

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME