Örmény öntudat-erõsítés

Kiállítással ért véget a Bethlen Gábor Alap által támogatott Kalandos út örmény gyökereinkhez elnevezésû rendezvénysorozat, amelyet a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Plébánia szervezett a közösséghez tartozó gyerekek számára.

ormeny_sz_b

Végeté ért a négyhónapos program

A találkozók során a gyerekek megismerkedtek az örmény betûkkel, szavakkal ezek után már nem csak ismétlik, de értik is a liturgiában szereplõ egyes énekek tartalmát. A vetített filmek, filmrészletek során többet megtudhattak a vörös köpönyegesekrõl, õseik foglalkozásáról, az örmény kenyér, a lavash készítésérõl. Nem maradt ki a mechitarista szerzetesrend képkockákon történõ bemutatása sem. Az egyes foglalkozások végén a gyerekek önkéntesen megoldható „feladatlapokat” kaptak a tanultakkal kapcsolatosan, és örmény motívumokat, kereszteket is díszíthettek.

Az eseménysorozatnak része volt a négy erdélyi örmény település megtekintése, így a gyergyószentmiklósi séta mellett ellátogattak Csíkszépvízre, Szamosújvárra és Erzsébetvárosra is. Minden településen meglátogatták a helybeli örmény templomot, beszámolót hallhattak az ottani közösség múltjáról és jelenérõl.

ormeny3_sz_b

Örmény gyerekek alkotásai közszemlén

Vasárnap a szentmise után az Örmény Közösségi Ház udvara, illetve épülete adott helyet a záróeseménynek, ahol a gyerekekkel együtt beszámolót és bemutatót tartottak a szervezõk az elmúlt négy hónap eseményeirõl. A gyerekek által készített munkákból kiállítást rendeztek be a közösségi ház egyik termében, fényképek alapján, kellemes zene mellett a látogatók bepillantást nyerhettek a foglalkozásokba, miközben örmény süteményt fogyaszthattak.

A záróünnepség keretében minden gyerek emléklapot kapott a programban való részvételrõl, illetve egy DVD-t, amelyen az összes plébániai foglalkozás anyaga, a nyelvleckék és a megtekintett filmek is megtalálhatók.

Balázs Katalin, Székelyhon, 2012. április 26.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME