Terítéken az örmény kultúra és gasztronómia

A Kisboldogasszony ünnepe köré szervezett rendezvényen az örmény kultúra, hagyományok és gasztronómia bemutatására is hangsúlyt fektettek a szervezők. A háromnapos „örményfesztivál” fő eseménye a szokásokhoz híven az örmény búcsú volt. 

ormeny1_b

A vasárnap délben tartott búcsús szentmisét Szakács Endre örmény katolikus általános helynök celebrálta, ünnepi szónok Baróti László Sándor szentszéki tanácsos, ditrói plébános volt. A Kisboldogasszony ünnepén egyben Szűz Mária születésének ünnepén Baróti László Sándor prédikációjában a gyermekből anyává lett Máriáról szólt. Kiemelte továbbá a gyermekvállalás fontosságát.

„A Kárpát-medencében azok fognak élni, akik akarnak, akik vállalják, akik megmaradnak. Az pusztul el itt el, aki nem remél, aki menekül” – mondta. A templomkertben a Vörös Köpönyegesekkel körmeneten vettek részt az  ünneplők, majd a közösségi ház udvarára várták a szervezők. A vaskerteses gyerekek fúvós előadását követően a 25 éves örmény kórus énekelt.

Eközben már készülődtek a szakácsok, ugyanis a IV. Hurutfesztivál vette kezdetét. Nagy üstökben rotyogtak az örmény finomságok. Az angadzsáburlevest kínálták a szakácsok, mindenki megkóstolhatta a Keresztes Ágnes néni-féle örmény finomságot, erre az alkalomra segítővel kétezer kis „fület” készítettek. Másik üstben Zakariás Péter és Rozália fűzött ízletes ételt, de Bogdánfi Álmos angadzsáburlevesét is ízlelgethette a zsűri. Bajkó László tasakba zárta az örmény ízeket, gyergyói örmény levest kínált, olyat, amelyet minden háziasszony gyorsan elkészíthet. Az örmény raguból, mely nem versenyre készült mindenkit megvendégeltek.

ormeny4_b

Mezei Anikó harminc liter tejből főzte az érdeklődök szeme láttára a hurutot. Jánossy Alíz, a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagja pedig dalauzit készített a gyerekek örömére. A Hegyesi Alíz nénitől származó recept alapján elkészített örmény édességből került szombaton este a nagykövet asztalára is. Három dolog szükséges a dalauzihoz: méz, mák és dió, ezt a három szót ismételgette kicsi és nagy miután megkóstolta a finomságot.

Gazdára talált a Portik Sándor által felajánlott, az örmény templomot ábrázoló alkotás is, tulajdonosa Fórika Sebestyén. A rendezvény keretében az örmény templomban adott koncertet Cserei Csaba ütőhangszer művész is. A Gyergyói örményekről címmel megjelentetett kiadványt is a rendezvény keretében mutatták be több komoly, esetenként tudományos vagy történelmi vonatkozású programpont mellett.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME