Újfaluban találkoztak az egyházi kórusok

Nyomtatás

Harmincadik alkalommal rendezték meg szombaton a gyergyói főesperesi kerület egyházi énekkarainak találkozóját. A Gyergyóújfaluban tartott eseményen tizennégy kórus mutatkozott be.

Szombaton délelőtt szentmisével kezdődött a Kájoni János nevét viselő kórustalálkozó az újfalvi templomban, majd sorra léptek a hallgatóság elé a körzet énekkarai. Szárhegy, Tekerőpatak, Csomafalva, Alfalu, Kilyénfalva, Remete, Ditró, Újfalu, Tölgyes, Maroshévíz, Borszék kórusai mellett Gyergyószentmiklósról a Szent Miklós, a Szent István, illetve az örmény katolikus plébánia kórusai vettek részt az eseményen. Valamennyien egyházi műveket adtak elő.

„Színvonalas volt a kórusok szereplése, az énekkarok jól felkészültek, mindegyiken érződik a munka” – összegzett lapunknak Bíró Zsolt karnagy. A szentmiklósi örmény plébánia énekkarának vezetőjeként mondta el, nagyon sok próba előzi meg a fel lépéseket, amelyek– templomi kórusokról lévén szó – általában heti gyakorisággal vannak. Az örmény plébánia kórusa például rendszeresen énekel a vasárnapi szentmiséken, havonta egyszer pedig rendkívüli szerepléssel lépnek fel a templomban: az örmény misén örmény nyelvű egyházi műveket is megszólaltatnak.

Bíró Zsolt idén januárban vette át a 24 tagú kórus vezetését, azóta heti két-három alkalommal tart próbákat, hogy a lehető legösszeforrottabban hangozzanak a betanult művek.

„Egy kórusban nagyon fontos az összhangzás. Rengeteg próbával, megfelelő fejlesztőgyakorlatokkal lehet elérni azt, hogy ne csengjen ki senkinek a hangja” – mondja a karvezető. Hozzáteszi, tévedés a sok gyakorlás ellenére is becsúszhat. Az elégtételről mindössze annyit árult el, nem elég a másoktól kapott dicséret, a karnagy érzi, ha jól szól a kórus – és ez az elégtétel.

A szombati rendezvényen vélhetően minden résztvevő megérezhette az összhangzást, közös tevékenységük révén pedig bizonyára az összetartozást is. Ehhez a szervező Tankó Géza újfalvi plébános és Molnár Sándor kántor, karvezető külön alkalmat is biztosított, az ebéd mellett beszélgetésre is alkalmat teremtve a mintegy 350 résztvevőnek.

A Kájoni János Kórustalálkozó vándorzászlaja egy évig az újfalvi egyházkórusnál marad, jövőben a 31. találkozót szervező kilyénfalvi énekkarhoz kerül.

Pethő Melánia, Gyergyói Hírlap, 2016. május 3.