Hírek

Százak zarándokoltak a Csobot-hegyre

Nyomtatás
Kategória: Rólunk a médiában
Megjelent: 2017. április 14. péntek

Több százan vettek részt idén a gyergyószentmiklósi örmény katolikus egyház által szervezett nagyszerdai fáklyás keresztúton, hogy emlékezzenek Jézus szenvedéseire, megfeszítésére. A stációknál elhangzó fohászok ezúttal a székely családokért szóltak.

Nagyszerdai fáklyás keresztút. Tizennegyedik alkalommal zarándokoltak a Csobot-hegyi káplnákig a gyergyóiak Fotó: Pethő Melánia

 

Tizennegyedik éve, hogy nagyszerdán keresztutat végeznek a gyergyói hívek, az ájtatosságba évről évre egyre többen bekapcsolódnak. Becslések szerint szerdán négyszáz körüli lehetett azoknak a száma, akik az örmény katolikus templomban tartott ráhangoló szertartást követően, a kereszt mögé sorakozva indultak a Csobot-hegyi kápolnákig. Többen fáklyával kezükben tették meg az utat.

„Mára hagyományossá vált a nagyszerdai fáklyás keresztút, ami örmény kezdeményezés. Az akkor Gyergyószentmiklóson szolgáló Puskás Attila indította el. Az a lényege, hogy elmélkedjünk Jézus szenvedésein, és erőt merítsünk a közelgő húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére" – mondta el Magyari-Sáska Zsolt, az örmény közösség tagja.

Az idei keresztutat a székely családokért végezték a zarándokok, közösen kérték Szent László közbenjárását a családok megmentéséért, megerősítéséért. „Egyre több az a székely család, amely elvándorol, szétesik, ezért Szent László király évében az ő közbenjárását kértük, hogy megerősítsen minket abban, hogy jó egy családhoz, egy közösséghez, egy egyházhoz tartozni. Szent királyunk megerősítette, újjászervezte népét a hitben. Ezt kell tegyük mi is a ma húsvétján: Krisztussal együtt újjá kell építeni családjainkat, és akkor bizalommal remélhetjük a jövőnket, a békénket, talán megmaradásunkat is" – foglalta össze a stációiknál elhangzó fohászok lényegét Gál Hunor, örmény katolikus plébános.

A sajtónak nyilatkozva, a plébános rámutatott, az örmény katolikus egyház szervezésében zajló keresztúthoz az idők folyamán más vallásúak is csatlakoztak, mára ökumenikussá vált az ájtatosság, és a gyergyószentmiklósiakon kívül a környékbeli településekről is vannak résztvevői.

„Hogy ilyen sokan vagyunk, jelzés arra, hogy a hagyományt folytatni kell, másokat is be kell kapcsolni ebbe. Ez a keresztút összekapcsol bennünket, itt megmutatkozik a gondviselő erő: jó együtt, keresztényként zarándokolni. Mindannyiunknak van keresztje, felekezettől függetlenül. Jó, hogyha azokat közösen hozzuk Isten elé, hogy a Mindenható áldottá tegye” – fogalmazott Gál Hunor.

Pethő Melánia, 2017. április 13, www.szekelyhon.roNapi evangélium RSS

evangelium.katolikus.hu
  • A tanítványok egy alkalommal áthajóztak a Genezáreti-tavon. Elfelejtettek kenyeret vinni magukkal, és csak egy kenyerük volt a bárkában. Jézus a lelkükre kötötte: „Vigyázzatok! Óvakodjatok a farizeusok és Heródes kovászától!” Ők egymás közt arról beszélgettek, hogy nem hoztak magukkal kenyeret. Jézus észrevette, és így szólt: „Mit tanakodtok azon, hogy nincs kenyeretek?...

   

Copyright © 2016 Gyergyói Örmények.

Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker