Örmény tervek a fejlődésért

Nyomtatás

A Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület idén három program megszervezését tűzte ki célul, amelyek az ifjúság fejlődését, Gyergyószentmiklós és Hargita megye fejlesztését, valamint a megye nemzetközi kapcsolatainak építését teszik lehetővé.

Komoly munkálatok folytak a közösségi háznál, átadása az őszi fesztiválon lesz. Archív Fotó: Baricz Tamás Imola

Az egyik legfontosabb program az egyesület számára a vezetőképző, amelyet negyedszerre tartanak meg, ennek résztvevői magyarországi, gyergyószentmiklósi vagy Erdély más településeiről érkező, 9–12. osztályos fiatalok lesznek.

Az augusztus 9. és 14. között szervezett rendezvény fő célja, hogy bebizonyítsa, Erdélyben és Gyergyószentmiklóson is meg lehet élni, ha a van vállalkozó kedv, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy fejlődést mutassanak.

Mindezt példákkal szeretnék alátámasztani, ezért mutatnak be olyan személyeket, akik több területen értek el eredményeket, hozzájárultak a megye és a települések fejlődéséhez, politikai vagy gazdasági szerepkört vállaltak. A fiatalok találkoznak környékünk több polgármesterével, a Gyergyói Szemle szerkesztőivel vagy Gyergyószentmiklós városmenedzserével is. Különböző intézmények meglátogatását is tervezik a szervezők, mint például a borszéki borvíztöltődét, pékségeket, a gyergyói kórházat. A programban részt vevő diákok megtanulhatnak önéletrajzot, valamint pályázatot írni és elszámolni, amelyben Dániel Botond egyetemi tanársegéd lesz segítségükre.

Kulcsár László, az Örmény Katolikus Egyesület elnöke szerint az idő igazolni fogja a program eredményességét, és azok a gyerekek, akik évről évre részt vesznek benne, fokozatosan fejlődnek.

Újraindítják a kézműves foglalkozásokat is gyerekek számára.

A közösségi házba várják az érdeklődőket minden szombaton 16 órától. Különböző programokon vehetnek részt, mint például üvegfestés, bőrdíszművesség, fafaragás, kerítésfestés, sütés-főzés vagy éppen beszélgetés. A tavalyi években részt vettek ebben például a Szent Anna Otthon lakói is.

Az őszi fesztiválon fogják felavatni az Örmény Katolikus Egyesület székházát, és ekkor látnak vendégül egy örményországi küldöttséget is, amelynek tagjai Gyergyószentmiklós testvérvárosának, Alaverdinek a polgármestere, a város egyik képviselője, valamint Szimonján Anahit, aki a magyar-örmény kapcsolatok felelőse Örményországban, és aki a testvérkapcsolat kulturális, technikai és gazdasági hátteréért felelős. Testvérkapcsolat alakul ki Lorj tartomány és Hargita megye között, ezért az örményországi tartomány tanácsának elnöke is tiszteletét teszi Erdélyben.

A küldöttség Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen gyárlátogatásokon és találkozókon vesz majd részt a környék üzletembereivel, de turisztikai látványosságokat is megtekintenek. A legfőbb cél az, hogy politikai döntések mellett reálgazdasági eredmények szülessenek, és az európai uniós piacon kívül újakat is behozzanak, mint az ázsiai illetve az afrikai piac, amelyeknek politikai hátterét szeretnék megvalósítani – mondta el Kulcsár László.

A Kisboldogasszony napja köré szerveződő, szeptember 8–10-ei Örmény Fesztiválon mindemellett két örmény musical előadásra, hurutfesztiválra is számíthatunk.

Costea Andrea, www.szekelyhon.ro, 2017. aug. 7