Válasz az aktuális örmény botrányra

Erdélyi örmény szervezetek nyilatkozata

Az erdélyi magyar-örmény közösséget képviselő egyesületek nyilatkozatot bocsátottak ki az elmúlt hetekben Magyarország és Azerbajdzsán között kialakult viszályos hangulatra. Az egyesületek fontosnak tartották megosztani véleményüket a jelenlegi helyzetről. 

 

„A gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom búcsú napján összegyűlt erdélyi magyar-örmény egyesületek képviselői sajnálatunkat fejezzük ki a politikai vihart kavaró esemény kapcsán, amely a gyilkosság vádjával jogosan elítélt azeri Ramil Safarov Magyarország által Azerbajdzsánnak történő kiadatása kapcsán robbant ki. Az ügyben többen szinte kizárólagosan és egyoldalúan Magyarország felelősségét emelik ki, és meggondolatlansággal vádolják a magyar államvezetést” – olvasható a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület, a Székelyudvarhelyi Magyar-Örmény Kulturális Egyesület, a Csík körzeti Szentháromság Alapítvány és a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület által közösen aláírt nyilatkozatban.

Mint ismeretes, Európa-szerte tiltakoznak amiatt, hogy Magyarország átadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot, aki 2004-ben Budapesten megölte egy örmény egyetemista társát. A hazájában hősnek tartott Safarov otthon kegyelmet és előléptetést kapott, bár országa írásban ígérte meg, hogy le kell töltenie életfogytiglani büntetését. Örmény csoportok demonstráltak Svédországban, Norvégiában és Németországban is. Franciaországban és több más EU-tagállamban megmozdulásokat terveznek. Az ügy miatt Örményország minden kapcsolatot megszakított Magyarországgal.

„Átérezzük örményországi testvéreink fájdalmát, ugyanakkor mélységesen elítéljük azt az azerbajdzsáni vezetést, amely minden ígéretet megszegő tettével, és azáltal, hogy a gyilkosból nemzeti hőst faragott, kellemetlen helyzetbe sodorta a jelenlegi magyar kormányt, és rontotta Magyarország nemzetközi elbírálását” – fogalmaztak az egyesületek vezetői. Véleményük szerint az azeri vezetés mellőzte a nemzetközi jogszabályokat, és kijátszotta a magyar részről jóhiszeműen, a nemzetközi jogi jogszabályoknak megfelelően és humanitárius, alapvetően európai értékrend és gondolkodás szellemében megkötött megegyezést. Ezért talán szükségszerű lenne felülvizsgálni a kiadatást szabályzó nemzetközi jogszabályokat, hogy lehetetlenné váljon hasonló esetek megismétlődése. Ugyanakkor szélsőségesnek tartják azokat a megközelítéseket is, amelyek egyetlen esetből kiindulva megbélyegzik a magyar nemzetet.

Miklós Réka, Hargita Népe, 2012.09.12

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME