Programul și acțiunile aferente au un caracter cultural, păstrarea tradițiilor locale, ale armenilor care este specific locului, care contribuie la dezvoltarea turismului in județul Harghita, al regiunii, și specificul orașului Gheorgheni.
Importanța Festivalului Artei Armenești constă în păstrarea, conservarea și dezvoltarea valorilor armenești, contribuind astfel la întâlnirea identității armenilor și la colaborării între comunități armenești din Transilvania și de peste hotare.
Prin noutatea de prezentare a evenimentului online am realizat o participare larga a tuturor celor interesați de eveniment, păstrând in siguranță sănătatea persoanelor.
Cu organizarea in continuare a festivalului am arătat ca este posibil răspândirea culturii, artei și gastronomia armeană. A fost prezent si Dl. ambasador Sergej Minasyan al Armeniei in București.
Prima zi a început cu programul de deschiderea a expozițiilor în casa comunitară armeană. Prima era o colecție de porturi populare ale naționalităților, produs de Simó Julia pe ideea conviețuirea etniilor, prezentat de Kalamár György.
Expoziții foto ale lui Dr. Ábrám Zoltán era o colecție de fotografii cu ocazia unei calatorii in Armenia.
Doamna consul al Armeniei, Liana Minasyan-Zakharyan a vorbit si ne a prezentat alfabetul armean fiind una dintre primele alfabete din lume. Ne a prezentat importanta si evoluția literelor.
Lumea cu mustață si cu barbă in una din încăperile casei comunitare am avut o expoziție despre obiceiurile de port al mustăților.
La prânz a început ceremonia de comemorare si de depunere a coroanelor la placa memorială a lui Ákontz-Kövér István, călugăr de origine armeană situat in orașul Gheorgheni vizavi de biserica romano-catolică. Prezentarea vieții si istoriei vremii a fost efectuat de Dl. Csergo Tibor directorul muzeului. Coroane de flori au fost depuse de ambasadorul Armeniei la București Dl. Sergej Minasyan, de consulul Ungariei la Miercurea Ciuc Dl. Percze Laszlo, de vicepreședintele Consiliului Harghitei dl Barti Tihamer, de dl. primar Nagy Zoltan, de Dl. Csergo Tibor directorul Muzeului Tarisznas Marton, de Dl Czirjak Karoly președintele Asociației Urmanczy, si de Buslig Gyula din partea comunității armene.
După masa a început cu prezentarea gastronomiei armeană, cu prezentarea si învățarea producerii a churutului de Dna Mezei Mária si a tăiețeilor angadzsabur de Dna. Kiss Piroska si Buslig Eva.
Armenii au fost recunoscuți in trecut prin transportul si de comerțul a mirodeniilor.
Astfel anul acesta au fost prezenți producători si comercianți de mirodenii si de ceaiuri de sucuri naturale. Fiecare producător a avut loc parte de o prezentare.
Unul din prezentările de succes a fost degustare palincă de Dl. Lázár László. In timpul evenimentului Dl. Bodor Attila producea si prezenta gusturile cafea armeană.
Dl. Macalik Ernő a prezentat condimentele si ceaiuri naturale atrăgând atenția asupra necesitații consumului a produselor naturale.
Dl. Florián Albert descendentul unei familii de tradiție cu renumitele ceaiuri și produse Halasági Csibi a prezentat pe lângă produsele sale si toata familia si modul in care familia a ajuns o echipa de succes. Un drum foarte frumos care este bine de urmat si de tineret, un exemplu pozitiv de urmat.
Producătorul Dl. Biró-Boér Attila de condimente si de sucurile naturale a fost reprezentat de Biro Zonga, o tânără domnișoară care ne a învățat modul de utilizare a produselor si ne a recomandat câteva la utilizare zi de zi.
Programul gastronomic a fost continuat de un rând de evenimente prin care sa creat un nou metoda de a se lega evenimentele, o emisiune online de a face legătura cu comunitățile înfrățire de armenii din Gheorgheni cu cei din întreaga lume.
Acest maraton a început cu un dans al tinerii armeni din Gheorgheni, prezintând dansuri armene în porturi armene după care a urmat un cântec in armeana cântat de Csibi Krisztina o tânără artista de la Facultatea de Arte.
Înfrățirea cu Armenia, cu regiunea Lori a județului Harghita precum a orașului Alaverdi cu orașul Gheorgheni este o noutate de a avea relații directe cu pământul natal al strămoșilor. Dl. Serghey Minasyan ambasadorul Armeniei în România la Gheorgheni, a început discursul de întâmpinare in limba armeana cu Gayane Markosyan-Sargsyan vicepresedintele Lori, dupa care a venit un film de întâmpinare din partea Borboly Csaba președintele Consiliului Judetean Harghita și Andrey Ghukasyan guvernatorul regiunii Lori, salutare online, convorbire cu secretarul Henri Matinyan, urmat de un FILM de prezentare despre regiunea Lori.
Evenimentele culturale nu sau realizat fără Dna. Nuridsány Mimi, președintele Consiliului Local Armean din Budapesta XV convorbire online, urmat de un FILM despre viața comunității
Alex Avanesian, președintele Consiliului Național Armean din Ungaria convorbire online, urmat de un FILM despre viața comunității
Dr. Issekutz Sarolta, președintele Asociației Culturale Rădăcinile Armene din Transilvania convorbire online, urmat de un FILM despre viața comunității
Maria Ohanowicz președinte Fundației Culturale si de Patrimoniu a Armenilor Polonezi convorbire online, urmat de un FILM despre viața comunității
Evenimentele nu sau terminat cu atât.
Ultima emisiune a fost despre curiozitățile portul mustății și a bărbii între maghiari și armeni
Mustață maghiară – barbă armeană am avut o convorbire cu Járomi Zsolt, campion mondial de mustață si din partea noastră a fost gazda emisiuni Dl. Kercso Attila si Sara Tibor.
Discuția a fost urmat de film despre campionatul mondial al portului mustății.
Seara a fost extragere de tombola din produsele oferite de producătorii în curtea Casei Comunitare Armene
Nici un eveniment cultural nu este autentic daca nu este urmat de un concert de muzica clasica.
În amintirea strămoșilor armeni, concert de muzică clasică prezentată de violoncelistul Kostyák Előd și pianista Horváth Edit.
În program: Johann Sebastian Bach, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Aram Haciaturian, Dimitrii Sostakovici, Alexandr Ariutiunian.
Printre compozitorii erau si armenii.
Ziua următoarea este consacrat numai hramul bisericii armeano catolice celebrat de parohul Dl. Gál Hunor, sfânta cuvântarea a fost rostită de protopopul Dl. Portik Hegyi Kelemen.
Kulcsár László