Beszámoló a magyar-örmény közösség összetartása, fiatalok nevelése az itthon maradásért, Örmény Kultúra megőrzése 2020

Egyesületünk célja, hogy megőrizze és tovább adja a magyar-örmény kultúrát és hagyományokat. Ennek a legfontosabb helyszíne az Örmény Katolikus templom és a mellette működő Örmény Közösségi Ház.

A 2020-as évben a járványügyi korlátozások miatt kevés tevékenység zajlott a Közösségi házban, így ezáltal inkább a szükséges berendezések beszerzésére összpontosítottunk. Az 2017-ben épült Örmény Közösségi Ház felszerelése még nem teljes, ezért volt szükség a tűzbiztonság szempontjából és a törvény által is megkövetelt tűzoltópalackok beszerzése. Megvásároltunk a tűzoltópalackokat, a tűzbiztonság kialakításához is.

A pályázatból nyert összegből sikerült megvásárolni 2 drb. laptopot, melyek közül egyik a kivetítőt vezérli, a másik 3D-s nyomtatás tervezésére és a nyomtatás vezérlésére használunk. Ezáltal, apró lépésenként, lehetővé válik a szervezett programok könnyebb és látványosabb megszervezése és lebonyolítása.

Ugyancsak segítséget jelentett a tűzifa beszerzése a Közösségi ház fűtésére, ezáltal egész télen tudtuk biztosítani a fűtött, kellemes hangulatú közösségi teret. A megvásárolt tűzifát 5 délután önkéntesek és fiatalok segítségével sikerült összevágni és felhasogatni és biztonságos tárolóhelyre berakni. A favágó kalákán 9 felnőtt és 5 fiatal vett részt. A járvány szabályait betartva biztonságos körülmények között a lehetőségek függvényeben kisebb nagyobb rendezvényeket sikerült megtartani.

Sor került, félig élő emberi részvéttel, félig online formában a X. Örmény Művészeti Fesztivált megtartani. Az egész rendezvény online közvetítése meg tudott valósulni köszönhetően a BGA támogatásának, a laptopoknak, amikkel a technikai hátteret biztosítottuk.

Mivel a Közösségi Ház az Örmény templom mellett a helyi örmény közösség legfontosabb találkozási helye így a közvetett támogatásban részesült személyek száma elég nagy. A járványügyi korlátozások enyhülésével ismét lehetővé vált a heti rendszeres találkozás. Az örmény közösség tagjai minden hétvégén találkoznak egy kávé erejéig, egy kis megbeszélésre. A fiatalok számára is hétheti rendszeres programok vannak, 3D nyomtatóval alkotás, filmnézés, kézműves és IT foglalkozások. Így egy héten Közösségi Házba betérő személyek száma 40-50 körül van. Abból kifolyólag, hogy a 2 laptop a X Örmény művészeti fesztivál sarok pontja volt, mivel az egész technikai háttér alapját képezte, igy valósulhatott meg az online filmezés és közvetítés, a közvetett támogatásban részesültek száma a nemzetközi: Örmény-, Lengyel-, Magyarországi bekapcsolódások és nemzetközi közvetítés által több tizezer személyt jelent.

A Közösségi Házban folytatott tevékenységek mindig kellemes légkörben zajlanak. Legnagyobb kihívás, hogy mindig érdekes és különleges témákat találni, amely felveszi a versenyt a tévécsatornákkal, azért, hogy az emberek szívesen jöjjenek a tevékenységekre. Éppen ezért a jövőben is arra törekszünk, hogy minél kellemesebb és kényelmesebb helyszínt biztosítsunk és új eszközökkel bővítsük a Közösségi Házat.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME