Játékos interdiszciplináris tábor általános iskolásoknak – beszámoló

2021-ben ismételten megrendezésre került a Színes Tudományos Világ (Színes TV) interdiszciplináris gyerek tábor. Idén, 2019 után másodjára tudtuk megszervezni a tábort augusztus 2 és 7 között. Az egy hétig tartó napközis tábor minden nap reggel 9 órakor kezdődött és egy tízórait, majd egy ebédet követve délután 16 órakor ért véget.

Ahogy azt már a táborozó gyerekek is megtapasztalták, a tábor alapköve a játszva tanulás, valamint a tudományterületek izgalmas, és újszerű megközelítése. Célunk a gyerekbarát megközelítéssel megmutatni a táborozóknak, hogy a tudományok, a tudományokkal való foglalkozás és különösképpen a tanulás nem szükségszerűen egy unalmas, nem kívánt tevékenység. Mindemellett nem titkolt célunk a közösség formálás, a gyerekek szocializációjának segítése a nyári, otthonülős időszakokban is.

Ezek tekintetében a gyerekek hétfőn egy játékos összerázó napon ismerkedhettek meg egymással, a tábornak otthont adó gyergyói Örmény Közösségi házzal, valamint velünk, a szervező csapattal is. A csapatépítésen kívül, ebéd után kézműves foglalkozás is helyet kapott. Újrahasznosítottunk zöld műanyag vizes palackokat, melyek új életre kelve pálmafákká alakultak. Az idei tábor témája Robinson Crusoe története mentén a kincses sziget és a hajótörés volt. Így a hétfőn készült pálmafákat a hét folyamán dekor elemként használtuk.

Kedden biológus napot tartottunk. Egy hajótörés alkalmával az embernek nem állnak rendelkezésére gyógyszerek, így olyan gyógynövényekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, amiket gyakori problémák „kezelésére” használhatnak. Ilyen egészségügyi problémák a fejfájás, láz, bakteriális fertőzések, vagy különböző vérzések és sérülések. Egy szigeten – és nem csak – létfontosságú, hogy meg tudjuk különböztetni az ehető, és az ehetőhöz nagyon hasonló fajokat. Így a gyógynövények után ilyen ehető – mérgező növényeket és gombákat tanulmányoztunk. A nap folyamán a biológiáról szerzett ismereteket különböző játékokkal mélyítettük. Például az ún. névháború során (a játék alapja a számháború) mindenki valamilyen fajnak a nevét kötötte a fejére és úgy lehetett kiejteni az ellenfeleket, hogyha meglátta és hangosan kimondta az illető faját.

 Szerdán történelmi vizekre eveztünk. Robinson Crusoe utazása a 17-edik században játszódik így e századi híres emberekkel, művészekkel és tudósokkal ismerkedtek a gyerekek. Instagram profilokat szerkesztettünk, kiemelve az adott személy ismérveit. Majd a gyerekek különböző szempontok szerint kellett őket csoportosítsák: pl. kerestek két pedagógust, két különböző mesterségű angolt, vagy épp két olyan embert, aki ugyan abban a városban született. Fedőnevek nevű játékkal folyattuk, ami tulajdonképpen egy barkóba szerű kártyajáték, nekünk azonban az ismérvek rögzítésében segítettek. Ebéd után pedig „teadélutánon” vehettek részt a gyerekek, illetve az általuk megszemélyesített hírességek is. Minden gyerek kapott egy korábban megismert hírességet, illetve egy feladatot, amit a délután folyamán valamilyen módon társaival kellett elvégezzen.

Csütörtökön délelőtt forgó színpad volt. Ez azt takarja, hogy három csapat három párhuzamos tevékenységen vett részt, míg végül mindenki mindenhova eljutott. Hajótörés témájú szabadulószoba, palackposta díszítés és bele való levélírás, valamint tánctanulás volt a repertoáron. Délután az ügyességi játékok és a matematika, valamint a stratégia és logika kaptak teret. „Házat építettek” a gyerekek: ügyességi feladatok elvégzésével alapanyagokat kellett gyűjteniük, amiket eladhattak, majd a kapott pengőkért más alapanyagokat vehettek.

Pénteken egy városnéző sétára indultunk a Térképezd fel! Kincskeresés a városban idegenvezető füzettel. A füzetben különböző feladatok kaptak helyet, melyek megoldása során a játékos irányítottan megtekintheti a város épületeit, szobrait és lépésről lépésre közelebb kerül az elrejtett kincshez. A délután a tábor zárásával telt. Összegző játékot játszottunk, megajándékoztuk a résztvevőket, csoportképet készítettünk és nem utolsó sorban visszajelzéseket gyűjtöttünk, hogy évről évre egyre magasabb szintre emelhessük a tábort.

A tábort a Hargita Megye Tanácsa támogatta.

 Kulcsár Petra, 2021. aug. 10.

 

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME