Örmény művészeti fesztivál lesz Gyergyószentmiklóson

Idén is fesztivált szervez a gyergyói örmény közösség

Egy hétvégére idén is Gyergyószentmiklósra várják az örmény kultúra, művészet és gasztronómia iránt érdeklődőket: a tizenegyedik alkalommal szervezett fesztivál révén az örmény közösség hagyományaival, különleges ízvilágú konyhájával, meséivel és mondáival ismertetik meg az arra nyitottnak mutatkozó vendégeket. Emellett konferenciákon együttműködési lehetőségeket, gazdasági, turisztikai, oktatási és kulturális kapcsolatok kiépítését tervezik Örményországgal, annak meghívott képviselőivel.

A pénteki kulturális programkavalkád és az örmény templom tornyába vezető toronymúzeum megnyitása után szombaton a fesztiválprogram a családok, kiemelten a gyermekek szórakoztatására összpontosít: a szervező Gyergyószentmiklósi Örmény Kulturális Egyesület fontosnak tartja a résztvevők bevonását az eseményekbe. A vásársoron örmény termékek kaphatók majd, hagyományos örmény kávét lehet kóstolni, és a gasztronómiai élmények fokozásaként a dalauzi nevű örmény édesség elkészítését, valamint a hurut készítésének folyamatát is el lehet lesni a fesztivál szombati napján. Az örmény közösségi ház udvarán hét romániai település csapata főz hurutos levest: az érdeklődők az örmények ételízesítőjének, a hurutnak, valamint a hússal töltött tésztafülecskék elkészítésének fortélyait is elleshetik – vázolta az esemény programjait Kulcsár László egyesületi elnök. Hozzátette: a fesztiválprogram részeként Fazakas Kató Klára óvónő örmény mesékkel és mondákkal tarkított kézműves-foglalkozásokat tart a jövő generációjának.

Idén harminc éve annak, hogy Románia és Örményország között létrejött a diplomáciai kapcsolat; a gyergyói örménység is kiemelten fontosnak tartja a kapcsolatépítést, így alakult testvérmegyei együttműködés az örményországi Lori régióval.

A kapcsolatok elmélyítésének első mozzanatai egymás intézményeinek, munkásságának megismerése, ezért két konferencia képezi az idei örmény napok szerves részét. A szombat délelőtti esemény gazdasági-turisztikai témakörben zajlik Szergej Minaszian örmény nagykövet, valamint Lori régió több intézményének vezetőjével, akik online módon kapcsolódtak be a konferenciába – beszélt a részletekről Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. Hozzátette: a megyei önkormányzat idén 186 ezer lejjel támogatta a gyergyószentmiklósi örmény közösség programjait és különböző munkálatait, több sikeres pályázat révén.

Szombaton délután oktatási és kulturális kérdésekben folytatódik a konferencia az örmény közösségi házban. A szombati nap gitár- és zongoraesttel zárul, vasárnap ünnepi szentmisét tartanak az örmény katolikus templomban.

 

Boncina-Székely Szidónia, Hargita Népe,

                                

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME