Látogatók

Flag Counter

2016. február 12. óta

TEVÉKENYSÉGEK, MEGVALÓSÍTÁSOK

 

A Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület 2009-ben azért jött létre, hogy segítse a gyergyói örmény közösség fennmaradását, megerősödését, az örmény hagyományok ápolását Gyergyószentmiklóson. Idén már pályázatot nyertünk a plébánia épületeinek felújítási terveire, valamint kulturális örökségünk népszerűsítésére.

A kulturális örökségünk népszerűsítésének keretén belül szervezettebbé tettük a templomlátogatásokat, a nyár folyamán a turisták a hangosításnak köszönhetően örmény liturgikus zenét is hallgathattak a látogatás alatt, valamint 5000 szórólapot nyomtattunk amelyek segítségével népszerűsítettük örmény gyökereinket és jellegzetes örmény konyhánkat.

  Örmény szórólap

 Örmény szórólap

Örmény katolikus kulturális örökségünk népszerűsítésének támogatója Hargita Megye Tanácsa.

 

 

 

A gyergyói örmény katolikus jellegű turisztikai célpontok és az örmény katolikus kulturális örökség turisztikai promoválása – megyei tanács által meghirdetett pályázat, amellyel nyert az egyesület.

 

2011-ben az I. Örmény Művészeti Fesztiválra kapott támogatást az egyesület a Hargita Megyei Tanácstól.

 

Kinyílnak a templomkapuk

 

Nyitott kapu, halk örmény egyházi zene fogadja minden nap azokat, akik a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom látnivalóit szeretnék megtekinteni. Újdonság ez, hisz az elmúlt idôszakban sok turistának okozott bosszúságot, hogy a nagyhírû mûemléknél, a Gyergyó várossá válásának elõsegítõi által épített Istenháza elôtt záros kapu fogadta. Kulcs a szomszédban, s aki tudta, hol keresse, az is idejét vesztegette, amíg bejuthatott. Ennek vége, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület szervezésében az egyháztanács rábólintásával naponta 9-17 óra között bárki betérhet, és megismerkedhet a templom és gyergyói örménység történelmével. Az idegenvezetést turizmus-szakos egyetemi hallgatók végzik, számukra ez a szakmai gyakorlat része – tudtuk meg dr. Magyari Sáska Zsolt egyetemi adjunktustól, a GyÖKE tikárától.
 
Balázs Katalin (Hargita népe)

 

Annak érdekében, hogy az örmény kultúra és liturgia minél szélesebb körben elterjedhessen és megismerhetővé válhasson, több reklám- és népszerűsítő anyagot is elkészítettünk. Ezek közt megtalálhatók a Gyergyószentmiklósi Örmény Kórusnak a budapesti stúdióban rögzített hangfelvételei, az örmény zenevilágot, valamint az örmény liturgikus énekeket tartalmazó Audio CD-k. Kedvelt zarándokhelyünkről Lourdes-ről készítettünk egy multimédiás Cd kiadványt, és képeslapjaink körét is bővítettük egy új, a templomunkat és az örmény Miatyánkot – örmény betűvel, fonetikusan és magyar nyelven is – tartalmazó képeslapot. 
 
 

 

"A hagyományok megtartása modern eszközökkel" - szellemében született meg a gyergyószentmiklósi örmény közösség honlapja. Ezzel a gyergyószentmiklósi kis közösség bekerült az internetes világháló nagy családjába. A Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület legelsõ megvalósításaként készült el a ma  már elengedhetetlennek számító internetes ismertetõ a gyergyói örménységrõl.
A honlap célja megismertetni az érdeklõdõvel a gyergyószentmiklósi örmények történelmét, mindennapi életét, népszerûsíteni a rendezvényeit, megmutatni a világ számára, hogy ez a közösség él, élni akar és hogy aktívan tevékenykedik ennek érdekében.
Az ide látogató betekintést nyer a gyergyószentmiklósi és az erdélyi örmények történetébe, beszámolókat talál a közelmúlt rendezvényeirõl, friss híreket tudhat meg a közösségrõl.
Mivel az örmény közösséget leginkább a vallása tartja össze dominál a vallásos jelleg. Bemutatásra kerül a lelkipásztor, a különbözõ vallási csoportok és minden ami a gyergyószentmiklósi örményekkel kapcsolatos. A képekkel gazdagon illusztrált honlapon található még vendégköny, fel lehet íratkozni a levelezõlistára és örmény zenét is hallgathatunk.

A honlap még nem teljes, folyamatosan bõvül és egyre gazdagodik az itt található információ.

 Szívesen látunk minden kedves látogatót.
A honlap a http://www.gyergyoiormenyek.ro címen érhetõ el.

Támogatók

 

 

Látogatók

Oldalainkat 53 vendég és 0 tag böngészi

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME