Tábor az önkéntességre nevelésre

Nyomtatás

Az Örmény Katolikus Egyesület szervezésében október 24-29-én megtartottuk az önkéntesek csapatösszerázó hétvégéjét, a Szent István plébánián. Jelen volt 64 fiatal illetve a Polaris Oktatási Központ munkatársai, akik a csapatösszerázót tartották, valamint a Feltöltő Egyesület tagjai, akik az esemény házigazdái voltak. A háromnapos hétvégi tevékenység nagyon jó hangulatban telt, sok sok játékkal, előadással, interaktív tevékenységgel teletűzdelve.

Az első előadás az álmaink és a valóság közötti szakadék leküzdésének lehetőségeit, esélyeit mutatta be, Köllő István tréner tolmácsolásában. A fiatalok megtudhatták ebből, hogy abban az életszakaszban, amikor a gyerekkort maguk mögött hagyva igyekeznek önállósodni, nagy kihívás az identitás-keresés, önmaguk megtalálása. Feleletet kaphattak azokra a kérdésekre, hogy „Kik vagyunk, és mi a feladatunk?” Megtudhatták, hogy az egyik legnagyobb kihívás az álmaik és a valóság összeegyeztetése. Miért? Mert az álmok a jövőből jönnek hozzájuk, a jelen valósága pedig a múltjuk eredménye. A világot azon a szűrőn keresztül látják, amelyet gyerekkorban építettek, és ezen keresztül nézve az álmok irreálisak. Mit kell tenniük tehát? Lemondjanak az álmokról, amelyek a realitás tükrében "lehetetlenek", vagy állítanak a szűrőn? Az önismeret, a tudatosság fejlesztésével és az erősségeik felfedezésével tudnak a "valóságukon" változtatni, és a lehetetlen lehetségessé alakítani.

Az első 2 nap belenézhettek egy kicsit abba, hogy kik is ők igazából,, aminek a lényege a személyes erősségek felfedezése és a különbözőségek megismerése. Mindkettő egyaránt fontos:

A 3. nap az eredményességről, ezen belül pedig az időgazdálkodásról szólt. Egy japán közmondás szerint, "Vízió cselekedet nélkül álom, a cselekedet vízió nélkül rémálom". Ha vannak álmaink, akkor a cselekvés következik; ha már felismerték erősségeiket, akkor tudnak prioritásokat felállítani így lehetnek hatékonyabbak a mindennapokban. Ehhez kaptak segítséget időgazdálkodási elvek és technikák bemutatásával, ismertetésével.

Nagyon jó, eredményes négy napot zártunk, amelynek végső soron több eredménye is volt: önbizalmukban, céljaikban megerősödött fiatalok, akik ugyanakkor együtt egy nagyon jó csapatot alkotnak, kialakult egy közösségi élményük, amit, amint megfogalmazták, együtt, egyben fognak tartani, különböző közös tevékenységeket szervezni.

 Görgicze Emőke