A világhálón az örmény temetõ

Elkészült a gyergyói örmény temetõ digitális adatbázisa

Elkészült a gyergyószentmiklósi örmény katolikus temetõ digitális adatbázisa. Az egyház számára 2006-ban készített nyílvántartás aktualizálása után a sírhantokról, fejfákról készített adatok, fényképek interneten is elérhetõvé váltak.

 

A Babeº-Bolyai Tudományegyetem Gyergyószentmiklósi Kihelyezett Tagozatának topográfus hallgatói 2006-ban felmérték a helyi örmény katolikus temetõ sírjait, sírhantjait.

 

ormeny_sirko2Az adatok alapján az egyház egy adatbázishoz jutott, amiben viszont akadtak pontatlanságok, hiányosságok – mondta el a sajtó képviselõinek Magyari-Sáska Zsolt egyetemi tanár, az örmény katolikus egyház gondnoka.

 

A nyilvántartás 2009-ben egy topográfiai államvizsga keretén belül aktualizálódott, Kedves Mária Magdolna végzõs egyetemi hallgató regisztrálta a sírfeliratokat, fényképekkel dokumentálta a fejfákat, temetkezési helyeket.

 

Az örmény egyház két tanácsosa ezeket az adatokat internetre alkalmazta, így azok egy Google térképes felületen keresztül bárki számára elérhetõvé váltak.

Magyari-Sáska Zsolt elmondása szerint az adatbázis elsõ változta azért készült el, hogy magának az egyháznak legyen egy nyilvántartása a sírokról.
ormeny_sirko5A második, immár komplexebb felmérés, dokumentálás után viszont mindenki számára hozzáférhetõvé tették az adatokat.

 

Azért is választották ezt a megoldást, hogy az elhunytak hátramaradt, esetleg távolban élõ hozzátartozói, ismerõsei is bármikor megnézhessék néhai szeretteik sírhantját – mondta az egyház gondnoka.

 

A módszerrel a 2 hektárnyi területen fekvõ közel 500 sírhely adatai bárki számára elérhetõek a gyergyoiormenyek.ro weboldalról.

Az adatbázisban név, születési év, elhalálozási év, elhalálozási kor szerint lehet keresni. Magyari-Sáska Zsolt szerint következõ lépésben az örmény templom kertjében lévõ sírhantokat térképezik fel, az ottani adatokkal bõvítik majd a jelenlegi adatbázist.
 
 
http://www.szekelyhon.ro , Gergely Imre 2010. március 4,
© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME