Ünnepeltek a gyergyói örmények

Örmény õsz

Örmény nap volt szeptember ötödike Gyergyószentmiklóson. Az örmény katolikus templom védõszentje, Szûz Mária születésnapjára, Kisboldogasszony ünnepére gyûltek össze a város történelmét meghatározó örmények leszármazottjai.

ormenynap3_b

 

A gyergyószentmiklósi örmény-nap másik fontos eseménye volt a Napjaink gyergyószentmiklósi örmény közössége számokban címet kapott felmérés eredményének az ismertetése is. A Babeș- Bolyai Tudományegyetem hallgatói által elvégzett kérdõíves kutatás során felkeresték azokat a gyergyószentmiklósiakat, akikre származásuk, családi kötõdéseik révén az örménységhez tartozóként tekinthetnek.

ormenynap2_b

A kutatás eredményeit dr. Magyari Sáska Zsolt ismertette. A kutatás során  az örmény plébánián nyilvántartott 271 családból 179 családot tudtak felkeresni. Itt 307 felnõtt és 48 kiskorú gyereket jegyeztek fel. Nem meglepõ, hogy azok vallják magukat az  örmény közösséghez tartozóknak, akiket a származásuk egyértelmûen ideköti. A nemzetiségi és felekezet szerinti vegyes családoknál már kisebb a közösségi öntudat.

ormenynap6_b

Kiderült, a megkérdezettek többsége örmény rítusú, magyar nyelvû istentiszteletet hallgatna a legszívesebben.  A felmérés ismertetése után  dr. Puskás Attila az örmény plébánia könyvtárának legértékesebb darabjaiból mutatott ízelítõt. Sokakat meglepett, hogy itt az 1600-as évek elejérõl is léteznek könyvritkaságok. Bizonyíték, ez arra is, hogy a Gyergyóba települt õsök nem csupán gazdag kereskedõk, hanem kultúremberek is voltak, akik nem sajnálták a pénzt a vagyonokat érõ könyvekre.

ormenynap7_b

Az örmény közösségi házban ezen a napon nyílt meg Novák József marosvásárhelyi heraldikus címerkiállítása is. Itt az erdélyi magyarörmény nemesi családok címerei kerültek közszemlére. A kiállítások szeptember 15-ig délelõtt 10-tõl 12 óráig, délután pedig 16 és 18 óra között látogathatók.

 

Gergely Imre, http://www.szekelyhon.ro, 2010. szeptember 6.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME