Kezdődhet a felújítás a gyergyószentmiklósi plébániákon

Felújításra, restaurálásra pályáztak és kaptak támogatást a Szent Miklós római katolikus és örmény katolikus plébániák. A részleteket Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános és Barti Tihamér megyei önkormányzati alelnök ismertette Gyergyószentmiklóson.

orgonak (17)_b
Felújítják a Szent Miklós-templom orgonáját is

A Szent Miklós-plébánián a munkálatokat párhuzamosan indítják. Az orgona feljavítása és bővítése nagyon fontos, a kivitelezővel már tárgyalnak. Az ablakok restaurálása ügyében is van előrelépés – tudtuk meg Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébánostól. A közel két évtizede eltávolított ólomkeretes festett üvegablakokat Kolozsvárra szállította a művész, akivel szerződést írtak alá. A Szentcsaládot ábrázoló alkotás darabjai csak kisebb kiegészítésre szorulnak, a golgotai jelenetből viszont csak kis részletet lehetett eddig kirakni.

„Először azt készíti, mely épen maradt, ígérete alapján Mikulásra helyére kerül. A második ablakon többet kell dolgozni, tervet készíteni, mert sok rész hiányzik belőle. Amit a művész össze tud rakni a darabokból, azt összerakja, a többit megrajzolja az ő elképzelése szerint, és jóváhagyás után készíti el” – ismertette a főesperes.

A harmadik projektről is beszélt, mely a templom környékének, az egykori plébániának, a cinteremnek, a régi kis kápolnának és a főbejáratnak a felújítására vonatkozó tervek elkészítéséről szól. „Mindenik pályázatnál van önrész, húszezer lejhez közelít az összeg, pluszkiadások is vannak. Ahhoz, hogy az elképzelések megvalósuljanak, minden támogatásra szükség van” – hangsúlyozta a főesperes.

Öt pályázaton keresztül támogatja az örmény katolikus plébánia és a Szent Miklós római katolikus plébánia projektjeit Hargita Megye Tanácsa, összesen 182 ezer lej támogatás érkezik Gyergyószentmiklósra – ismertette Barti Tihamér, a Hargita megyei tanács alelnöke. Az örmény egyházközség orgonája is megújulhat, illetve a templom restaurálásának tervezési munkálatait is segítik.

„Amennyi pénzt igényeltek a plébániák, nagyjából annyit kapnak. A festett üvegablakok kapcsán van változás, amelyik jobb állapotban van, az teljes támogatást kap, a másiknak a tervezését támogatjuk, és a későbbiekben a helyreállítását is igyekszünk segíteni. Továbbá azt kérjük, hogy akinek fényképe, videója van a vitráliákról, vigye be a plébániára, hogy minél hitelesebben lehessen helyreállítani a régi színes üvegeket” – hívja fel a gyergyóiak figyelmét Barti.

Baricz Tamás Imola, www.szekelyhon.ro, 2016. október 11.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME