Beszámoló 6. Gyermek és ifjúsági vezetőképző táborról 2020

Amikor a gyermekek és ífjak kisebbségben vannak, akkor az a célunk, hogy a túlélési esélyeiket növeljük. Ezért a csoportos munkavégzés és a jó idő management megtanulása nagyban segít a fejlődésükben és a vezetői attitűdök kifejlődéséhez. Nagy gondot okozott a 2019-ben a projekt késői jóváhagyása, valamint a 2020 beköszöntött koronavírus okozta megkötések.

A szabályok betartása mellett kivártuk a megfelelő pillanatot amikor a fiatalokat 2 alkalommal, hétvégére hívtuk meg péntek, szombat, vasárnapra és egy alkalommal péntek szombatra amikor elsősorban a közös munkavégzést gyakoroltuk, tanultuk úgy, hogy nincsen mindig a csapattárs melletted, megerősítve a távolsági munkavégzést. Annak a hatékonyságát próbáltuk, hogy hogyan lehet azt jól csinálni, jól teljesíteni, ha a társ nincs mindig a közelben, hogyan lehet egyénileg jó eredményt elérni. Nem maradt el a játék és a tanulás se. Szükséges a fiataloknak egy iránytű, egy kezdeti lökés és a táborunk alkalmával abban próbáltunk segíteni, hogy tudják kiismerni magukat, erősségeiket és ezáltal a pályaorientációjukat segíteni. Azt tapasztaljuk, hogy sok értékes fiatal van, akiket a megtévesztő médiainformációk elbizonytalanítanak. Tevékenységünk során értékes embereket mutattattunk be példaképként, akik közül néhányan, online jelentkeztek be úgy Budapestről, mint Bukarestből. Így a mai és a jövő technológiák ismertetésével, George Rusu a vállalkozások megismerésével varázsolta el az íjakat. Kolozsi Lázár Ildikónak már több éves eredményei vannak az emberek önkéntességre nevelésével kapcsolatosan. Az eredmények azt igazolják, hogy korosztályok szerint kell a gyerekeknek és a fiataloknak az előadásokat és a foglakozásokat tartani. Ugyanis könnyebb, ha több hasonló korú gyermektől kapnak visszajelzést és közösen vitathatják meg a pozitív tapasztalatokat.

A táborba nem hívtunk résztvevőket külföldről és a tervezett nagy létszámmal ellentétben csak ellenőrzött körülmények között 15 fiatal vett részt, akiknek a szállás és étkezési költségeik voltak. Anyagbeszerzések a foglalkozáshoz papír, villanykörte és kapcsolók, amikre szükségünk volt. A programon tematika, amit minden előadó érintett az önkéntesség és a feladat orientált munkavégzés. A gyors életmód váltás új módszereket és eszközöket követel, ezt fontosnak tartottuk a fiataloknak megértetni. Mert a módszerek változása nem jelenti az élet megállását, hanem az új eszközökhöz való alkalmazkodást. A különböző játékokban a csapat munkát próbáltuk úgy, hogy a csapat az nincs mindig egymás mellett. A jövő technológiája és a mesterséges intelligenciáról előadások és gyakorlati próbák voltak. Rusu bácsi bemutatta az automata szövegfelismerést és mutatott egy automata szöveg fordító rendszert. Mutatott intelligens chat robotokat, amik maguktól fejlődnek. Persze ezek nagy figyelemmel voltak követve az ifjak által. Szerveztünk műhely munkákat egy egy esemény dokumentálására és szerveztünk kirándulást a Szent Anna kápolnához.

A közvetlen támogatásban azok a fiatalok részesültek, akik részt vettek az eseményen. Közvetett támogatás a barátok, akikkel beszélgetnek. A jó élményeket el szokták beszélni, igy az is elmesélésre került, amikor, az előadó Kolozsi Lázár Ildikó a saját élő példájával elmagyarázta az elvégzett munkának az értékét, ami lehet önkéntesség is, mint érték, hogy hogyan értékelődött át a saját szemében is a munka amit Ő addig végzett, vagy egy másféle érték, amit a Republic énekese, Cipő tanított neki. Ezek az élményként kapott tanitások a felnőttekre is átkerülnek hiszen a fiatalok tovább mesélik a szüleiknek.

Nehézségekbe ütköztünk, hogy későre kaptunk biztos visszajelzést a pályázat megnyeréséről. Ezért néhány kitűzött időpont meghiúsult. A hosszabbításban a második nehézség a Covid tilalmak voltak. Mindent ezerszer újra kellett gondolni. De megoldottuk. Amikor a lehetőségek engedték a biztonságos szabályok betartásával sikerült a programunkat befejezni.

A visszajelzések úgy a fiataloktól, mind a szakemberektől, arra serkentenek, hogy ezt a tevékenységet folytatni kell. Bármilyen akadály kerül elénk, bármilyen nehézséggel találkozunk, nem telhetünk mást, mint az ifjakkal való foglalkozás, tanitás hisz Ők a mi jövőnk.

A programok 2020. okt. 8-11. és 16-18. között zajlottak a gyergyószentmiklósi Örmény Közösségi Házban. 

A tábort a Bethlen Gábor Alap támogatta.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME