Négy előadóból három vásárhelyi

Június 8-án és 9-én Budapesten rendezik meg a nemzetiségek integrációjáról szóló kétnapos konferenciát, amelyen tizenhárom Kárpát-medencei nemzetiség vesz részt.

10.19.ormeny_puskasattila_b
Puskás Attila EMÖSZ-elnök

Amint Puskás Attila, az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége elnöke elmondta, a konferencia főszervezője a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, társszervezők az Országgyűlés Örmény Szószólói Kabinetje, a Magyar Néprajzi Társaság, a Néprajzi Múzeum, a Magyar-Erdélyi Magyarörmény Egyesület, valamint  Erdélyi Magyarörmények Szövetsége (EMÖSZ). Ötletgazdája dr. Turgyán Tamás, örmény nemzetiségi szószóló, fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Az első napon, szerdán a munkálatok a Néprajzi Múzeum dísztermében zajlanak, a második napon az Országház felsőházi termében.

A konferencia megtartását Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa is szorgalmazta, abból a tapasztalatból kiindulva, amit a két évvel ezelőtti hasonló jellegű marosvásárhelyi konferencián szereztek. A konferencia munkálatai iránt érdeklődik Szili Katalin volt házelnök, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt elnöke is, aki már jelezte – az első nap munkálatain maga is részt kíván venni, sajnos külföldi munkálaton való jelenléte megakadályozza abban, hogy a második napon is követhesse a munkálatokat.

Amint Puskás Attilától megtudtuk, Erdélyből több mint húsz személy indul a konferenciára, köztük négyen olyanok is, akik előadást is tartanak – Spielmann Mihály, dr. Kálmán Attila, dr. Pál Antal Sándor (Marosvásárhely), dr. B. Garda Dezső (Gyergyószentmiklós). Nem csak az EMÖSZ, de a Csíkszereda Csíkkörzeti Szentháromság Alapítvány, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület, a Maroshévízi Dr. Urmánczy Nándor Egyesület, a Székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület képviselői is részt vesznek a konferencián.

Az első napon bolgárok, cigányok, görögök, horvátok, lengyelek, németek, örmények, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovénok, ukránok mutatkoznak be, s a délután folyamán ezeknek a népeknek-nemzetiségeknek hagyományos folklórjából is ízelítőt kapnak a résztvevők. A második napon, amikor az Országházban zajlanak a munkálatok – levezető elnök Puskás Attila – a délelőtt szinte teljes egészében az erdélyieké. Kövér László országgyűlési elnök köszöntő beszéde után 11 órától Pál Antal Sándor (akadémikus, Magyar Tudományos Akadémia) A székelyek önszerveződési és együttélési modellje, 11.20-tól Garda Dezső (előadótanár, Babeş-Bolyai Tudományegyetem) Az erdélyi örmények önszerveződési modellje, 11.40-től Spielmann Mihály (történész, Teleki Téka) A Kárpát-medencében élő zsidó közösségek önszerveződési modellje és 12 órától Kálmán Attila (történész, marosvásárhelyi Borsos Tamás Egyesület): A szász Universitas című előadását hallgatják meg.

Bakó Zoltán, www.szekelyhon.ro, 2016. június 1.

EÖGYKE füzetek

 

Támogatók

 

 

Látogatók

Oldalainkat 79 vendég és 0 tag böngészi

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME