Hírek

Örmény fesztivál két neves nagykövettel

Nyomtatás
Kategória: Rólunk a médiában
Megjelent: 2018. szeptember 09. vasárnap

Az örmény közösség szervezi, de az együttélő nemzetek mindegyikének és mindegyikéről szól a hétvégi esemény. Az örmény művészeti fesztiválon bemutatkoznak kézműves termékeikkel, hagyományaikkal a magyarok, szászok, zsidók, románok és cigányok is. A nemzetek gasztronómiai különlegességeiket is hozzák, a hurutot pedig az örmények adják hozzá, ételízesítőként.


Ismét ünnepelni hívja a gyergyószentmiklósiakat az örmény közösség. Archív Fotó: Balázs Katalin

Sokszögű programot állítottak össze a nyolcadik alkalommal megrendezett fesztivál szervezői, a Gyergyói Örmény Katolikus Egyesület, az Erdélyi magyarörmények Szövetsége és Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Az örmények ünnepe e fesztivál, ahol helye van az örmény konyaknak és ángádzsábur levesnek, de ugyanakkor a spiritualitásnak, búcsús szentmisének, a restaurált üvegablakok megáldásának és harangszentelésnek is.

Az örmény közösség azonban a vendéglátó szerepét is betölti, minden más, Gyergyóban élt vagy élő nemzet tagjait meghívva az eseményre. Ezt méltatta a szerdai sajtótájékoztatón Len Emil, Gyergyószentmiklós alpolgármestere, jelezve: a város gazdagságát adja a sok nemzetiség, békés együttélésük nem csak történelmi tény, hanem a jelen valósága is.

A városvezető bevallotta, a szűkös költségvetés nem tette lehetővé, hogy a rendezvényt rangjához mérten támogassák, de a szervezésben és a technikai háttér megteremtésében maximális segítséget nyújt az önkormányzat.

Neves vendégek érkeznek a nyolcadik fesztiválra, tájékoztatott szervezőként Kulcsár László, két nagykövetet is említve: „Örményország romániai nagykövete minden évben velünk ünnepelt. Most, bár nagykövetváltás volt, nem kell lemondanunk a folytonosságról, egész fesztivál alatt jelen lesz Sergey Minasyan. Vasárnapra pedig a pápa romániai nagykövete érkezik, Miguel Maury Buendìa vatikáni nuncius tartja a vasárnapi búcsús szentmisét.

A szentmisén a hívek együtt örvendhetnek annak is, hogy elkészült az örmény temető első harangja Lázár János emlékére, a család adományaként.

Balázs Katalin, www.szekelyhon.ro, 2018. szeptember 05Napi evangélium RSS

evangelium.katolikus.hu
  • A tanítványok egy alkalommal áthajóztak a Genezáreti-tavon. Elfelejtettek kenyeret vinni magukkal, és csak egy kenyerük volt a bárkában. Jézus a lelkükre kötötte: „Vigyázzatok! Óvakodjatok a farizeusok és Heródes kovászától!” Ők egymás közt arról beszélgettek, hogy nem hoztak magukkal kenyeret. Jézus észrevette, és így szólt: „Mit tanakodtok azon, hogy nincs kenyeretek?...

   

Copyright © 2016 Gyergyói Örmények.

Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker