Örmény értékek építészettől a gasztronómiáig

Művészeti és nemzetiségi fesztivál Gyergyószentmiklóson

Háromnapos ünnepségen ismerkedhetnek a gyergyószent­miklósiak és az ideérkező vendégek az örmény örökséggel, kultúrával és más itt élő nemzetek értékeivel. Szeptember 6–8. között színes kínálattal, kulturális, gasztronómiai és egyházi jellegű eseményekkel zajlik a kilencedik alkalommal szervezett Örmény Művészeti Fesztivál. Az örmény katolikus plébánia, a Gyergyói Örmény Katolikus Egyesület, valamint az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége által szervezett fesztivál programját sajtótájékoztatón ismertették.


Tömeget vonzó esemény. Hit, művészetek, ízek keveredésefotó: örmény egyesület

 

Kisboldogasszony ünnepe a gyergyószentmiklósi örmény templom búcsúja is; több éve az ünnepnap köré fesztivál jellegű programokat szerveznek, hogy a gyergyói örménység múltját, sokszínű értékeit a kívülállók is megismerhessék.
Idén harmadik alkalommal viseli a rendezvény az Együttélés Erdélyben Nemzetiségi Fesztivál elnevezést, hiszen a programok között a szász, a székely, a cigány és a román nemzetiségűek is bemutatkoznak, ismertetve azt a sokszínűséget, ami ezt a régiót jellemzi.
A fesztivál szeptember 6-án, pénteken 17 órától koszorúzással kezdődik az örmény kőkeresztnél, majd kiállításmegnyitókkal és könyvbemutatóval folytatódik az Örmény Közösségi Házban. 19 órától az örmény felmenők emlékére tartanak majd klasszikus zenei koncertet Kostyák Attila és vendégei előadásában az örmény templomban.
Szombaton reggel villámcsődülettel adják hírül a nemzetiségi vásár kezdetét. A fesztiválnak ez a napja idén kiegészül a Bejön? Nyitunk a városra elnevezésű programmal, amelynek célja megismertetni az érdeklődőkkel a gyergyói örmény épített örökséget. A Szabadság térről indulva a Márton Áron utcán végigsétálva konyakkóstolón vehetnek részt az érdeklődők, majd az Örmény templom utcába érve nemzetiségi vásáron „ismerkedhetnek” szász süteményekkel, székely, román és cigány termékekkel, ugyanakkor részt vehetnek a hurutfőző versenyen, az örmény kávézóban pedig hagyományos technológiával készülő, homokon főtt örmény kávét kóstolhatnak. Az örmény templom mellett felállított színpadon nemzetiségi kultúrműsort láthatunk délelőtt fél 12-től, ahol többek között fellép a Gyergyói Cigány Együttes, a brassói B’nei Milu zsidó kórus, és a rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes is. A szórakoztató és kulturális programok késő estig tartanak a közösségi házban, illetve a szabadtéri színpadon: Dinnyés József örmény költők megzenésített verseit adja elő, de hallhatjuk a budapesti Yung Skrrt és a Ketchup együttes produkcióit is.
– Idén az ünnep struktúrája annyiban változik, hogy a Kis­boldogasszony ünnepének szenteljük a nagyobb figyelmet, ezért erre a napra nem is szervezünk más eseményt, így megmarad az egyházi jellege. Szeptember 8-án, déli 12 órától az ünnepi misén szentbeszédet mond Daveyan Karen Örményországból érkező örmény katolikus pap – mondta el sajtótájékoztatón Kulcsár László szervező, a Gyergyói Örmény Katolikus Egyesület elnöke.
A szeptember 6–8. között szervezett fesztiválra kézművesek és helyi termelők jelentkezését várják.

Boncina-Székely Szidónia, Hargita Népe, 2019. augusztus 21

TÁMOGATÓK:

Magyar Turisztikai Ügynökség
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
Hargita Megye Tanácsa
Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata
Communitas Alapítvány
Budapest XV. kerület Örmény Nemzetiségi Önkormányzat 

 

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME