Az aradi vértanúkról emlékezett meg a gyergyószentmiklósi örmény közösség

Az aradi honvédtisztek felelősséget vállaló döntésének és vértanúságának 171-ik emléknapját megelőzően október 4-én tartottak ünnepséget a Kiss Ernő és Lázár Vilmos emléktáblájának, valamint Czecz János mellszobrának helyet adó gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom kertjében.

Az aradi vértanúkról emlékezett meg a gyergyószentmiklósi örmény közösség
Fotó: Hegyi Zsuzsanna

„Bizony örömünnep és nem szomorú pillanat az aradi vértanúk emléknapja előtti tisztelgés” – mondta a fiatalokhoz szólva Kulcsár László, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület elnöke, a vasárnap délelőtti szentmisét követő megemlékezésen.

A Jóistennek hála életben vagyunk, szabadok vagyunk, nem dúl háború, békességben tudunk eljönni a szentmisére és adózhatunk azok emlékének, akik életüket adták értünk

– indokolta gondolatmenetét Kulcsár, majd Kiss Ernő honvéd altábornagy szavait idézve szólt a nagyközönséghez: „Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük.”

 

Fotó: Hegyi Zsuzsanna

A megemlékezésen Sáska Zoltán Attila, Magyarország Bukaresti Nagykövetségének első titkára II. János Pál pápa, „Az igazság szabaddá tesz titeket” evangéliumi mondatával szólította meg a jelenlévőket. Elmondta, hogy „az igazság az, hogy úgy az aradi 13-ak, mint az 1848-49-es forradalom hősei és vértanúi kiszakíthatatlanok, kitörülhetetlenek a magyar nemzet emlékezetéből.

A szabadság, hogy beszélhetünk róluk és példát meríthetünk hazafiságukból felér a kegyelemmel. Hozzátette: „mi halandó emberek mindig számolunk a kegyelemmel.

Az aradi vértanúk egyenes gerinccel várták a halált és az isteni kegyelmet, mely átsegítette őket eme szörnyű büntetés földi megpróbáltatásain.

Végezetül azt kívánta mindenkinek, hogy kapjon elegendő kegyelmet az igazság kimondásához.

Az ünnepi beszédeket követően megkoszorúzták a Kiss Ernő és Lázár Vilmos plakettjével díszített emléktáblákat.

Hegyi Zsuzsánna, www.szekelyhon.ro, 2020. okt. 4

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME