Modern szakmák tanítása és a hagyományos kézműves foglalkozások 3

A tevékenységek a nyári hónapokban kezdődtek Gyergyószentmiklóson az örmény Közösségi házban. A gyerekek kézműves készségeinek fejlesztésére figyeltünk, nem hagytuk el a régi foglakozásokat, de a modern 3D nyomtatás előnyeit hamar megszerettettük. A foglakozás a július hónaptól kezdődött, amikortól 10 -15 gyermek és fiatal összegyűlt az örmény Közösségi házban hétvégeken, vagy szabad napokon, amikor mindenkinek megfelelt. Az üvegfestés kedvelt tevékenységek közé tartozott. Külön önkéntes segítséget kértünk, aki elkészíttette az új várva várt 3D nyomtató ismertetését és az ezzel járó előnyöket lehetőségeket. A szakcég biztosított képzést, melyen a helyi közösségből is többen részt vettek, hogy megtanulják az alapokat, melyet majd a kicsiknek tovább tudják adni.

Nagy volt az érdeklődés és a kíváncsiság, amikor a kedvenc autó jelvény vagy a személynevek betűi körvonalazódtak.
Érdekes és kedves volt mikor a Czetcz-szobor élethű makettje került elő a gépből. Kövér László házelnök kapta ajándékba a kis szobor hű másolatát mire Blaskó János művész, aki az eredeti szobrot készítette csak annyit mondott az adományt átadó fiatal gyerekeknek: "lassan már rám nem is lesz szükség" :)
Fontosnak tarjuk a jövő fiataljait, a mi értékeinek tovább vivőit felkészíteni mindenre, ami tőlünk telik, hogy helyt álljanak majd.
A jövő szakmái közé tartózik a foto- és video-feldolgozás is, ami elengedhetetlen a 3D nyomtatáshoz is. Erre külön figyelmet fordítottunk. A nemrég egyetemet befejező fiatalok, Salamon Norbert vezetésével, tartották a képfeldolgozás és a 3D model készítésről a tanításokat.
Az érdeklődés nagyon nagy.
Változatosságként kirándulás, hecsedli szedés, foci, de édesség süti meg pizza készítés is váltakozik a gyerekekkel való foglalkozásokon.
Több felnőtt kapcsolódik be a tevékenység függvényében, aminek kimondottan örvendünk.
Adventre készülve adventi koszorúkkal örvendeztettek meg az ifjak. Az egy-egy napi tevékenység két órára volt tervezve délután négytől, de voltak, aki addig amíg felnőtt volt ott, hajlandók voltak maradni. A tevékenységet irányítok között is mindig került valaki, aki tovább tudott maradni így mindig felügyelet mellett voltak a fiatalok. Az esemény közösség építő szereppel bír ami fontos a szervezetünk részére.
A kézműves tevékenység során a fogyóanyagoknál, a 3D nyomtatóra PLA filamentet - ez az anyag amivel nyomtatunk-, nozzle olvasztó és hűtő fejeket, PTFE -ez az a nagy hő bírású cső ami vezeti a filamentet a fejbe- használtunk sokat. A tervezésekhez színes papírt, színes kartonokat ecseteket, ragasztókat használtunk el. A 3D modelleket a saját telefonnal és fényképezőgéppel készítették el egy-egy kölcsönkért számítógépen.


A sütés-főzés esetén a hozzávalókat az irányítok és a gyerekek hozták így ezek nem képeztek direkt költséget. Üvegfestés esetén az üvegdarabokat szintén a helyi üvegkereskedéstől kaptuk meg támogatásba, így csak a speciális festékeket és eszközöket vásároltuk meg, mint fogyóanyag.
A gyerekekről készítettünk egy-egy kis szobrot, de persze az örmények nagyjairól is készültek nyomtatások. Az a terv, hogy ezekből egy kiállítás is készüljön majd.
A foglalkozásokat a közösségből egy-egy önkéntes hozzáértő idősebb vezette. A szakmai képzést a szakcég embere tanította be első sorban az önkénteseknek és a fogékonyabb fiataloknak. A későbbiekben ezek tanították a többieket.
A bérelt gép, a tulajdonos jóvoltából és a nagy érdeklődésnek köszönhetően, több ideig marad nálunk, mind a szerződött időszak. A fogyóanyagok a 3D nyomtatóra PLA filamentet (ez az anyag amivel nyomtatunk), nozzle olvasztó és hűtő fejeket, (PTFE ez az a nagy hőbírású cső ami vezeti a filamentet a fejbe) a tanításra elfogy.
A kézműves foglalkozás során az örmény gyerekek és ifjak vettek részt első sorban, de alkalmanként mindig került egy két barát barátnő, aki szívesen elkísérte őket. Így a közvetlen támogatásban részesülők száma 22 fő. Annak függvényében, hogy mi volt a napi játék, foglalkozás, a létszám változott kb +/- 4 fővel. Mivel minden alkalommal egy vezető tanító, vagy program koordinátor segítségére volt szükség, így az elért közvetett támogatottak kb 80 fő.
Amikor süteménykészítés vagy az angadzsabur örmény tésztagyártás volt, akkor is több felnőtt vett részt. A fotózásra is mindig egy két szakember jött el. A kirándulások vagy foci alkalmával sok olyan ifjú barát csatlakozott aki a rendszeres találkozások alkalmával nem vett részt a programokon. Ezek száma az év folyamán kb 50 plusz fő volt.
2019 as program befejeződött. A gyerekek és ifjak a téli vakáció kezdésével már az ünnepekre figyelnek és ennek így is van a rendje.
Az ifjak kérésükben megfogalmazták, hogy lehetséges lenne-e egy kiállítást készíteni az érdekesebb darabokból ez által barátságosabbá tenni a jövő szakmákat.
A jövő évi elképzelésünk további új szakmák ismertetésével bővítsük és érdekessé tegyük a találkozásokat.
Ez a program folytatásának egy csodálatos módja volna.

Képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TÁMOGATÓ: 

Kulcsár László

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME