0. szint

Templomtornyunk a harangteremig öt szintet foglal magába. Az öt szint minden egyes terme egy külön tematikát próbál bemutatni az ide látogatónak.

Tulajdonképpen a templomtorony múzeum, már az 1828-ban készült kórusfeljárónál kezdőik. A kórusfeljáró ajtóján elhelyezett információ pannó már jelzi a torony metszetét és feljáró termeket.

Itt a kórusfeljárónál már megtekinthetjük egyházközségünk és Székelyföld legősibb 1354-ben Szurhátban örmény nyelvben íródott díszes Evangéliumának festett képeit. Itt láthatjuk még templomunk marcipánból készült makettjét is.

Ezt követően jutunk be kórusba, ahol megcsodálhatjuk a templombelsőt. Majd az 1901-ben készült Rieger cég által készített orgona hátánál lévő bejáratból léphetünk be az alsó szintre.

Az alsó szinten a látogató a helyi örmény katolikus egyházközség életébe, közelmúlt jelenébe tekinthet be. Itt látható a közeli „Ne sírj” örmény temető légi felvételről, vagy a csobothegyi Szent Anna kápolnák búcsú ünnepéről készült képes felvétele, vagy a ma is létező 1723-ban alapított Szentháromság legényegylet disz öltözékében lévő vörös köpönyegesek.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME