II. Örmény Mûvészeti Fesztivál: Hangsúlyosabb szerephez jutott a gasztronómia

A tavalyi sikeren felbuzdulva szervezték meg idén is az Örmény Művészeti Fesztivált. A háromnapos rendezvénysorozat célja az volt, hogy kiemelten figyeljünk arra a népre, mely a 17. században érkezett vidékünkre,  és összeolvadt az itt élő székely-magyar közösséggel.  Ezúttal is helyet kapott a zene, megmaradt a fesztivál művészeti jellege, előadások voltak az épített örökségről és hangsúlyosabb szerephez jutott a gasztronómia. 

A Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Plébánia és a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület által szervezett hétvégi rendezvényen újdonságnak számított a gyermekek számára elfoglaltságot, tanulást és egyben szórakozást jelentő élő műhely, melyben a kiállító művészek segítségével lehetőséget kaptak, hogy kipróbálják a különböző technikákat. A megnyitón az is elhangzott többek között, hogy Gyergyószentmiklóson mindenkinek vannak örmény gyökerei, csak vannak, akik tudnak erről, és vannak, akik még nem szembesültek ezzel a ténnyel. Kiemelték, hogy milyen hatalmas jelentőséggel bír mindaz, amit az örmények tettek az építkezésben, gazdasági és közösségi életben, valamint a művészetben.
A háromnapos rendezvénysorozat egyik hangsúlyos mozzanata a szombati Kisboldogaszszony-napi búcsú volt, amelyen a körmenetben idén is láthattuk a vörösköpenyeseket, akiknek hagyománya az örmény közösségek közül csak Gyergyószentmiklóson él. Az örmény rítusú szentmisét Szakács Endre szamosújvári vikárius celebrálta, Horváth István gyulafehérvári kanonok pedig az Isten tekintetét kereső emberről beszélt. Jakubinyi György örmény katolikus kormányzóként mesélt az örmények múltjáról, és hangsúlyozta, bátran vallhatják magukat az itt élők örmény-magyarnak. 
A színvonalas rendezvények sorában csodálatos koncerteket, lenyűgöző kiállításokat hallhattunk, láthattunk. Többek között rendkívül érdekes képeket tekinthettünk meg Puskás Attila fotótárlatának köszönhetően. 
Fontos kiemelni, hogy 20, illetve 50 lejes téglajegyeket vásárolhattak azok, akik szívügyüknek tartják, hogy az Örmény Közösségi Ház bővüljön, tetőterét beépíthessék. 
Vasárnap egy újdonsággal bővelkedett a rendezvény, hiszen első alkalommal rendeztek Hurut Fesztivált, amelyre sokan kilátogattak. Vidékünkön ez az ízesítő közismert, nem csak az örmény családokban főznek hurutos levest, vagy kerül az ünnepi asztalra ángádzsábur leves. A jelenlévők megtudhatták, hogyan kell hat hétig érlelt tejből és petrezselyemzöldből hurutot készíteni, és az ángádzsábur leves tésztájának bügyörgetését és titkát is elleshették. Bár verseny keretében főzték a finomságot, mindenki megkóstolhatta, és végül kiderült, hogy a György Róbertből, Jánossy Alízból és Bajna Györgyből álló zsűri nem rangsorolta az ángádzsábur leveseket. A Legtávolabbi összefogó díjat kapták a szamosújváriak, a Legférfibiztatóbb díjat a csíkszerdai Szent Háromság Egyesület, a Legserényebb díjat pedig a gyergyószentmiklósiak. 
Két sikeres örmény művészeti fesztivál után nem túlzás azt állítani, máris várjuk a harmadikat…
 
Barabás Orsolya, Új Kelet, 2012. szeptember 23
© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME