Hurutfesztivál Gyergyószentmiklóson

Első alkalommal szerveztek Hurutfesztivált a gyergyószentmiklósi örmények az Örmény Művészeti Fesztivál keretében. A szervezők célja az volt, hogy népszerűsítsék a csak Erdélyben ismert, legrégebbi ételízesítőt, a hurutot, amit a tej hosszas érlelése folytán nyernek.

Ugyanakkor arra a sarkalatos kérdésre is választ kerestek: ki főzi a legjobb angadzsaburlevest: a csíki, a gyergyói vagy a szamosújvári örmények? Ez utóbbi kérdést azonban nem sikerült megválaszolnia a háromtagú zsűrinek sem, ugyanis a Bajna György nyugdíjas újságíró, György Róbert szakács és a Székely Konyha felelős szerkesztője alkotta zsűri mindegyik levest valamitől különlegesnek és egyedinek találta. Így a Csíki Szent Háromság Egyesület angadzsaburlevese a Legférfibiztatóbb elismerést, a szamosújváriaké a Legtávolabbi összefogó-díjat, a házigazdáké pedig a Legserényebb-díjat kapta. Az viszont kiderült, hogy a csíki hurutba ízesítőként negyedrésznyi zellerzöld is kerül, és a főzés elején kaprot is tesznek a hurutfőző üstbe. A szamosújváriak friss zöldeket használnak a hurutfőzéshez, míg a gyergyóiak szárított petrezselyemzölddel is elkészítik az ételízesítőt. De nemcsak a hurut terén különböznek a vélemények és készítési eljárások, hanem a levesbetétként használt fülecskék elkészítésében is. Ugyanis míg a csíkiak és a szamosújváriak esküsznek arra, hogy a szigorúan 2 x 2 centis tésztanégyzetekbe csak marhahús kerülhet, addig a gyergyóiak engedékenyebbek, ők sertéshúsból is készítenek angadzsaburt. Az eseményen részt vevők mindenképp hasznos tudnivalókkal távozhattak, hiszen láthatták, hogyan főzik és formázzák a hurutot, de három szépkorú asszony azt is bemutatta, hogyan kell készíteni a hússal töltött fülecskéket, az angadzsaburt.

Jánossy Alíz, Székely Konyha, 2012. szeptember


Angadzsaburleves


Elkészítési idő: 2-3 óra.
3-4 liter jó erős marhahúsleves, 1 hurut, 3 dl tejföl; illetve az angadzsaburhoz:
1 tojás, kb. 10 dkg liszt, 5-10 dkg marhabélszín, só, bors.
1. A marhabélszínt késsel pépesre kaparjuk, sóval és borssal fűszerezzük.
2. A lisztből egy tojással levestésztát gyúrunk, késfoknyi vastagra kinyújtjuk és
2 x 2 centis négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepébe borsószemnyi hústölteléket teszünk, átló mentén összehajtjuk, majd ujjunk köré fogva összecsípjük két sarkát.
3. A leves felében kifőzzük az angadzsaburt, majd hozzátöltjük az időközben felforrósított többi levest is.
4. A hurutot elkeverjük a tejföllel, és legírozzuk vele a levest.

Újságcikk

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME