Aktív közösségi élet

Gyergyószentmiklóson tíz­éves múltra tekint vissza az Örmény bál. A nagy nép­sze­­­­­rûség­nek örvendõ rendezvényt idén február 2-án, a Szilágyi vendéglõben tartották. Neves elõadók szórakoztatták a ven­dégsereget. Mandolinon játszott Nagy Lóránt, a csík­­szeredai Nagy István Mûvészeti Líceum tanára. Meglepetésként fellépett Bajkó Kinga nóta­énekes. Kivételesen jó, hangulatos bál volt, a legkitartóbbak egészen reggelig mulattak – tud­tuk meg Kulcsár Lászlótól, a gyer­gyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület elnökétõl, majd beszámolt jövõbeli terveikrõl.


           Legalább nyolc pályázatnak a lebonyolítását tervezik. Példa­ként a Virág negyed 43-as tömb­háza mögötti terület ren­dezését hozta fel az elnök. Pá­lyázat útján folytatnák a zöld­­­övezet kialakítását. Ehhez szükség van a lakók összefo­gására. A munkálatok nem kis anyagi ráfordítást igényelnek, ugyanis játszótéri elemeket, padokat is elhelyeznének a szó­ban forgó területen. Bíznak ab­ban, hogy az önkormányzattól is kapnak támogatást.
           „Annak idején, ahol az örmények letelepedtek, templomot, várost építettek, gaz­da­ságot serkentettek. 2013-ban nincs szükség arra, hogy itt templomot, várost építsünk. Most az az egyik fõ irányelvünk, hogy a fiatalságba fektetünk be. Se­gítünk abban, hogy egy nagyobb céghez eljussanak szakmai gya­korlatra, néhány projektben részt vegyenek, mert annak va­lamilyen formában pozitív ho­za­déka lesz a közösségben” – fejtette ki az elnök. Így szó esett arról is, hogy a tavalyi év végén elindítottak egy ifjúsági csoportot, amely a 14–35 közötti kor­osztályt szólítja meg. Szeretnék õket is bevonni a szellemi és szer­vezõi munkába. Vezetõjük Portik Gabriella.
           A bálon többen jelezték: igény van arra, hogy a közel négy­száz lelket számláló örmény közösség tagjai gyakrabban találkozzanak. Így abban bíz­nak, hogy havonta legalább húszan, de akár ötvenen is részt vesznek a találkozókon.

Borsos Júlia, Gyergyói Kisújság ,2013. február 7 – 13. XX. évf.

 

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME