Erdélyi örmény fiatalok találkozója

A harmadik alkalommal szervezett Örmény Művészeti Fesztivál keretében tartották Gyergyószentmiklóson az erdélyi örmény fiatalok találkozóját - derült ki a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményéből.

A Communitas Alapítvány támogatásával első alkalommal szervezett háromnapos programsorozaton leginkább az örmény identitás kérdéskörét járták körül, de a kulturális programok mellett volt kirándulás és szórakozás is. A leginkább marosvásárhelyi és gyergyói fiatalokból álló csoport vett részt az első erdélyi örmény fiataloknak szervezett találkozón, amely szervesen kapcsolódott a III. Örmény Művészeti Fesztivál generációkat átfogó jellegéhez. Az idei fesztivál célja a hídépítés volt, vagyis lehetőséget teremtett az interkulturális találkozásokhoz, generációk egymásra hangolódásához. „A kulturális identitás építése leheteden a múlt és jelen találkozása nélkül, s hogy ez a találkozás sikeres legyen, mindenképp rá kellett támaszkodni arra a hídra, amit az egyesület építget" - fogalmaztak a szervezők. Az ifjúsági programsorozat honismerettel kezdődött: végigjárták Gyergyószentmiklós örmény
jellegű helyeit, majd délután, esténként kötetlen beszélgetés alakult ki a fotókiállítás megtekintése mellett a Rozmaring vendéglőben. A másnapi kirándulás után megismerhették Hamlet Gaspariant, Örményország nagykövetét is. Vasárnap csoporttevékenységeken fejtették ki véleményüket nemcsak az örmény identitással kapcsolatban, hanem saját szerepük meghatározásában is. A moderátorok - Puskás Attila, Kulcsár László, Debreczeni Szabolcs, Debreczeni Orsolya - leginkább arra voltak kíváncsiak, mit is jelent ma örménynek lenni, mit csinálnának másképp jelenlegi kulturális események szervezésében. A válaszok meglepő őszintesége rávilágított arra, hogy a fiatalságnak konkrét elképzelése van az erdélyi örmény jövőkép alakításáról, s helyet kér a különböző rendezvények szervezésében. Ezért, egyelőre internetes oldal keretében, megalapították saját csoportjukat. A megbeszélések mellett volt éneklés, a régi örmény családnevek újraértelmezése is. A találkozó rávilágított arra, hogy szükség van ilyen jellegű identitás- és közösségteremtő alkalmakra, mert az erdélyi fiatal örmény közösség „kér még az örmény kultúra hurutos leveséből"

Balázs Katalin, Hargita Népe, 2013. szeptember 16.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME