Az örmény genocídiumra emlékeztek – Erdélyi Magyar Televízió

Gyergyószentmiklóson az örmény népirtásról emlékeztek meg a hétvégén, a Kis-boldogasszony tiszteletére felszentelt örmény római katolikus templomban. A misét követően leleplezték az áldozatok emlékére állított emléktáblát.   
 
Az örmény katolikus szertartás szerint bemutatott megemlékező szentmise kezdetén Trucza Sándor plébános a genocídium 100 évfordulójáról tartott ismertetőt. 
 
NT. TRUCZA SÁNDOR 
plébános, Gyergyószentmiklós
„Az örmény népirtás, melyet örmény holokausztnak és nagy sorscsapásnak is neveznek – örmény források szerint – mintegy másfél millió örmény erőszakos kitelepítése és lemészárlása volt 1915 és 1917 között a muzulmán vallású törökök alkotta oszmán birodalomban az ifjú török kormány uralma alatt.”
 
Április 24-én minden évben megemlékezik az örmény közösség a szörnyűséges eseményekről. A szomorú megemlékezés fontos momentuma volt a közelmúltban elkészült emléktábla leleplezése és megáldása.
 
KULCSÁR LÁSZLÓ
alelenök, Erdélyi Magyar Örmények Szövetsége 
„Egy régi sírkőt alakítottunk át emléktáblává és így szeretnénk megemlékezni és hátrahagyni az utókornak, hogy ezek a szörnyű események még egyszer ne történhessenek meg.”
 
Barabás Gyöngyvér Flesch István Örmények, törökök, kurdok című könyve alapján az Örmény Golgota címmel tartott előadást. A megemlékezés jegyében a „nagy bűn” mindmáig  élő kérdéseiről, valamint a megbékélési kísérletekről beszélt.
 
BARABÁS GYÖNGYVÉR 
tanár, MÁG Csíkszereda
„Úgy gondolom, hogy a mai száz éves genocídiumi megemlékezésnek a legfontosabb üzenete az, hogy a múltat nem elfelejteni kell, hanem sokkal inkább együttesen emlékezni és kölcsönösen elismerni egymás fájdalmát, sérelmét. És ezt méltó helyre tenni az emlékezet tudatban.”
 
Az örmény közösség a szentmisén és a leleplezés alatt anyanyelvén is dicsőítette az Urat. 
 
SZERKESZTŐ: Kalamár Mária 
OPERATŐR: Kosza Róbert
VÁGÓ: Kosza Róbert
© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME