Örmény Művészeti Fesztivál kezdődik

A jövő és a fiatalság áll a középpontban az ötödik kiadásához érkező Örmény Művészeti Fesztiválon Gyergyószentmiklóson. A kiállítások, könyvbemutatók és konferencia mellett lesznek koncertek és kiemelten ifjúsági programok is.

 

Temploma búcsúja alkalmából ünnepel az örmény közösség Fotó: Lázár Hajnal

Temploma búcsúja alkalmából ünnepel az örmény közösség Fotó: Lázár Hajnal

Fontos és hasznos a művészeti fesztivál a közösség számára, hogy ne csak a vasárnapi templomi találkozás kössön össze minket, hanem egy olyan alkalom is, amikor közelebb kerülhetünk egymáshoz. Ugyanakkor a közösség általa mutathatja meg magát, hogy mások is tudjanak arról, hogy létezünk – fejtette ki a rendezvény jelentőségét Gál Hunor gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébános.
A szervező Gyergyószent­mik­lósi Örmény Katolikus Egyesület vezetője, Kulcsár László a fesztivált bejelentő sajtótájékoztatón elmondta, a rendezvény a jövőt, a fiatalságot helyezi a középpontba. Éppen ezért több program foglalkozik az örménység jövőjével, és idén külön programsorozatot állítottak össze fiatalok számára, de lesz vetélkedő és a gyergyói örményekről szóló bemutató is.
A pénteken kezdődő fesztivál látványos kiállításokat is ígér, szemlére kerülnek például helybéli művészek által készített faragott agancsok és gyökerek, valamint festett üvegikonok is egy örmény művész jóvoltából. Két könyvet is bemutatnak, az egyik Cserey Csaba Ritmus nélkül nincsen élet című könyve, a másik pedig dr. Pál Emese az örmény katolikus templomi berendezésekről szóló kötete.
A fesztivál keretén belül konferenciát tartanak, melyen az előadók az örmények jelenét és jövőjét érintő kérdésekben értekeznek: téma lesz például az, hogy mi minden maradt meg a gyergyói hétköznapokban az örmény hagyományokból, kultúrából, de az is, hogy mindez hogyan érvényesíthető a város turisztikai céljai között. Vasárnap a déli szentmisén a 100 évvel ezelőtti örmény genocídiumra emlékeznek, az örmény katolikus templom búcsúján az ünnepi szónok dr. Jakubinyi György érsek lesz. A gasztronómia iránt érdeklődőknek is tartogat különlegességet a rendezvény, hiszen versenyt szerveznek, mely során hurutos levest főznek a résztvevők, illetve további hagyományos örmény ételeket kóstolhatnak a résztvevők. Édesség is lesz, dalauzit készítenek, az újdonság az, hogy idén a fiatalok vállalják a feladat nagyobb részét.
Kulcsár László azt mondta, nagyon fontosnak tartják a fiatalok bevonását, hogy megismerjék az örmény szokásokat, megtanulják a recepteket, gyakorolják, azért, hogy a jövőben se merüljenek feledésbe. Éppen ezért egy ifjúsági konyha elindítását is tervezik Hargita Megye Tanácsának támogatásával.
Az örmény fesztivál részletes programja megtalálható a gyergyoiormenyek.ro honlapon.

Lázár Hajnal, Hargita Népe, 2015. szept. 1

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME