Tájékoztató táblát avattak az erdélyi magyar örmények Gyimesbükkben

Gyimesbükkben, az ezeréves határnál, az egykori vámház szomszédságában az erdélyi örménymagyarok tájékoztató táblát avattak.

A kontumáci kápolna falán a táblát egy kis ünnepség keretében az Erdélyi Magyar-Örmények Szövetsége kezdeményezésére helyezték el.

Puskás Attila, az Erdélyi Magyar-Örmények Szövetségének elnöke szerint a négynyelvű tábla nem emléktábla. Ez egy tájékoztató tábla, hogy az ezeréves határra látogatók többet tudjanak a régi időkről, az örmény kereskedők életéről.

Pál-Antal Sándor történész elmagyarázta: az itteni vesztegzárat az 1730–1740-es években építették ki a pestisveszély, illetve később a marhavész elleni óvintézkedésként. A keletről jövő utazókat, málháikat és állataikat negyven napig tartó vesztegzárba helyezték, illetve elrendelték az ország határainál létesítendő és állandó jelleggel működő egészségügyi pontok kiépítését. Egészségügyi kordont hoztak létre, majd elrendelték vesztegzári házak építését a törcsvári, tömösi, bodzavámi, gyimesi, gyergyói és berecki vámházak mellé.

A feliratok nagy része magyar, de vannak idegen nyelvű, zömében örmény feliratok is. Ezekből megtudhatjuk név szerint is, kik voltak azok, akik itt időztek az országba lépésük engedélyezését várva.

Deáky András gyimesbükki tanár arról beszélt, hogy a gyimesi csángók sokat köszönhettek annak az örmény közösségnek, amely valamikor itt élt. Az ő gyermekkorában is még sok örmény család élt Gyimesbükkben, mára azonban már meghaltak, illetve elköltöztek – szögezte le Deáky.

Kossuth Rádió, Erdély.ma

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME