Ünnepelt az örmény közösség Gyergyószentmiklóson

Kisboldogasszony napja amellett, hogy a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templom búcsúja, öt éve örmény művészeti fesztivált is jelent. A hétvégén az örmények megmutatták, van bennük életerő, nemcsak múltja, jelene, de jövője is van a közösségnek.

ormenybucsu_b

Az Örmény Művészeti Fesztivál évek óta eseményekben gazdag programot jelent Gyergyószentmiklóson szeptember elején. Ez idén tovább gazdagodott. Művészeti kiállítások, könyvbemutató, különböző műfajú koncertek és persze az igazi örmény „ízt” adó gasztronómiai jelleg is megmaradt. Szintén jelentős hagyományt tud már magának a konferencia, rangos előadókkal és valóban tartalmas, érdekfeszítő előadásokkal.

A szombat délelőtt lezajlott konferencia „múlt, jelen, jövő” mottóval zajlott. És itt egy valóban megfontolandó javaslat hangzott el, aminek megvalósítása lényeges lehet a gyergyói örménység jövője szempontjából. Garda Dezső kifejtette, az örmények mindig tisztelték, becsülték nagyjaikat, azokat, akik ezt kiérdemelték. Az ő emléküket és a különösen gazdag örmény múltat mutathatná be egy örmény múzeum Gyergyószentmiklóson – vetette fel Garda. A múzeum helyszínéül a városközpontban található, jelen állapotában is impozáns Vákár-féle házat javasolja a történész. Amint felvázolta, a gyergyói önkormányzat és más szervezetek közös akarata és munkája kellene ehhez. Az örmény múzeum céljára négy termet kellene bérelni az épületben. Garda a bemutatásra kerülő dokumentumok, kiállítási anyag beszerzését, biztosítását is felvállalta. Kijelentette, a múzeum a gyergyószentmiklósi örménység súlyát emelné ki Erdélyben és az örmény diaszpórában egyaránt.

ormeny1_b

A konferencián emellett az összes elhangzott előadás nagyobb figyelmet érdemelt volna. Például Bálint Tibor író életébe nyerhettünk bepillantást az özvegye által elmesélt történetek, anekdoták által, „szétnézhettünk” Jerevánban Krajcsir Piroska segítségével, aki tíz évet élt az Ararát lábánál. A konferencián felszólalt Anahit Simonyan, aki Örményországból érkezett Gyergyószentmiklósra, de még inkább megérintette a hallgatóságot a templomban elhangzott szavaival. Anahit Simonyan, aki Jerevánban A Nemzetközi Kulturális Kapcsolatok Nagyasszonya címet érdemelte ki, azért tanult meg magyarul, hogy az erdélyi örménység történetét megismerhesse, dokumentálhassa az anyaország számára. Magyarul mondta el, hogy egyetemistaként kutatta az örmény múltat, tanulmányt írt az erdélyi örménységről, de most először járhatott az általa eddig csak dokumentumokból ismert Gyergyószentmiklóson. Meglátása szerint több ez a város, mint amit talán eddig gondoltunk róla: „Minden műemlék, minden kő, ami megtartja az örmény történelmet, az nemcsak az erdélyieknek, hanem Örményországnak és a teljes örmény kultúrának fontos, jelentős része”.

A templomban Kulcsár László, a Gyergyói Örmény Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte ünnepélyesen Gál Hunor lelkészt, aki augusztustól lett az örmény közösség új papja. Tőle sokat várnak. Már az önmagában nagy jelentőségű, hogy hosszú idő után olyan papja van a közösségnek, aki örmény rítusú szertartás vezetésére is jogosult. Amint azt Fórika Sebestyén a konferencián elmondta róla, Gál Hunor sokat kutatta a nép múltját, és nagyon fontosnak tartja az örmény öntudatot, aminek erősítéséért szeretne tenni. A papok mindig is nagyban meghatározták a közösség életét, amikor valóban igazi vezető volt a pap, akkor a közösség is élt, amikor kevésbé, akkor a közösségi élet is visszaesett. Most felemelkedést remélnek.

garda_b

Az örmény fesztivál hagyományos és újdonságnak számító eseményei során a támogatóknak köszönhetően főként az ifjúság bevonása erősödött meg, a nekik szóló programok bővültek. Nemzetközi ifjúsági tábor keretében animátorképzésben részesültek az örmény származású gyergyói és vendég fiatalok, de például ikonfestést is tanulhattak. A Médiakaland programban Berszán Árus György irányításával fényképezésben és ehhez kapcsolódó tevékenységekben kaphattak útmutatót és egyben nekik jutott a feladat, hogy megörökítsék a fesztivál fontosabb pillanatait. Ugyancsak a fiatalok számára nyílt lehetőség ismerkedni az örmény gasztronómiával, és Jánosy Alíz, illetve Bíró Boér Attila vezetésével a vasárnapi Hurutfesztiválon dalauzi és örmény ragu főzését is megtanulhatták. Mindennek a látogatók is őszintén örültek, hiszen meg is kóstolhatták ezeket.

ormenyfozes_b

Hamlet Gasparian nagykövet, valamint Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának küldöttje is leszögezte, fontosnak tartják a továbbiakban is az Örmény Művészeti Fesztivál támogatását. Újabb intézmények is bekapcsolódnak mostantól a gyergyói örményekkel való együttműködésbe. Vasárnap a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület, Gyergyószentmiklós Önkormányzata, illetve Budapest XV. kerületi Önkormányzat, valamint a XV. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat együttműködési megállapodás szándéknyilatkozatát írtak alá. Cél kölcsönös megismerés, közreműködés a közművelődés területén, elsősorban az ifjúságra koncentrálnának közös rendezvényekkel. Az örmény hétvége csúcspontja természetesen a templom búcsúünnepe volt, Szakács Endre örmény katolikus általános helynök mutatott be szentmisét, az ünnepi szónok pedig Jakubinyi György örmény katolikus apostoli kormányzó volt.

Gergely Imre, www.szekelyhon.ro, 2015. szept. 7.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME