Ötödször tartott művészeti fesztivált az örmény közösség

Sikeres volt az V. Örmény Művészeti Fesztivál a Gyergyó­szent­miklósi Örmény Kulturális Egyesület, az Erdélyi Magyar Örmények Egyesülete és az örmény katolikus plébánia szervezésében, a jelen elemzésére és jövőtervezésre is szántak időt, ugyanakkor a gasztronómia is szerephez jutott a három nap alatt.

05_gyergyo_ormeny_ja_02

Agancsfaragásokat, gyökér-fafaragásokat állítottak ki, örmény művész üvegikonfestést mutatott be, majd térképek is közszemlére kerültek az örmény történelem bemutatására. A fesztivál ünnepélyes megnyitóját pénteken délután tartották az örmény katolikus templomban, mely, mint elhangzott, kiemelt helyszín, hiszen közel 300 éve nyújt oltalmat a közösségnek.

Magas rangú vendégek jöttek el
Anahit Simonyan, a Nemzet­közi Kulturális Kapcsolatok Nagy­asszonya Örményország fő­vá­ro­sából, Jerevánból érkezett Gyer­gyó­szentmiklósra, magyarul szólt az egybegyűltekhez, hiszen, mint elmondta, évtizedekkel ezelőtt Magyarországon tanult. Azt mondta, nagy öröm számára, hogy eljöhetett Erdélybe, korábbi kutatásai során foglalkozott az erdélyi örménységgel, de Gyer­gyó­szent­mik­lóson először jár. Hangsúlyozta, az örmény emlékek, épületek, nemcsak a helybélieknek fontosak, hanem az örmény kultúra egyetemessége tekintetében is.
Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke azt mondta, jó ötletnek tartja, hogy az örmény kultúrát fesztivál formájában igyekeznek bemutatni a közönségnek, hiszen így sokan felfigyelnek rá. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós alpolgármestere a székelyek és örmények évszázadokra visszanyúló együttműködését emelte ki:
– Mindkét közösség áldozatot hozott, a székelyek a számukra legkedvesebbet, a szülőföldet ajánlották fel, az örmények megmutatták tettrekészségüket, ha kellett, vérük által is védték ezt a földet – fogalmazott. Megjegyezte, a fesztivál is azt a sokszínűséget mutatja be, ami a székely és örmény kultúra ötvözéséből alakult ki.

Múlt és jövő
A könyvbemutatók, előadások, koncertek sok érdeklődőt vonzottak, minden korosztály számára voltak programok, és a fiatalok kiemelt figyelmet kaptak. A szervezők elmondták, nagyon fontosnak tartják a hagyományok továbbadását, ezért vonták be az ifjúságot is a rendezvénysorozatba, nemzetközi tábort szerveztek számukra, ahol animátorképzés zajlott, helyi vállalkozásokat látogattak meg a résztvevők, valamint megörökítették a fesztivál fontosabb pillanatait.
Nagy jelentőséggel bírt a szombati nemzetközi konferencia is, mely az erdélyi örmények jelenével és jövőjével foglalkozott. A fővédnök, Hamlet Gasparian, Örményország romániai nagykövete a diaszpórában élő örmények és az anyaország kapcsolatáról beszélt, az utóbbi évek megvalósításairól, az örmény nyelvű felsőoktatás bevezetéséről, örmény kiadványok megjeleneséről.
Az előadások során szó volt arról, hogy mi minden maradt meg a gyergyói hétköznapokban az örmény hagyományokból, de arról is, hogyan szolgálhatja a turizmus fejlesztését az örmény múlt és hogyan alakíthatja jövőjét a magyar örménység.
Vasárnap együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Budapest XV. kerület önkormányzata, az ottani örmény nemzetiségi önkormányzat és a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület. Délután a gasztronómiájé volt a főszerep, megtartották az V. Hurutfesztivált, ahol különböző települések receptjei alapján készítettek leveseket és örmény ragut. Majd desszertként a fiatalok dalauzit kínáltak, melyet lapunk munkatársa, Jánossy Alíz, a Székely Konyha főszerkesztője irányításával készítettek el.
Az eseményt a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, Gyergyószentmiklós önkormányzata, Budapest XV. kerület önkormányzata, a Communitas Alapítvány és Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa támogatta.

Lázár Hajnal, Hargita Népe, 2015. szept. 7.

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME