Kettős kötődés

Erdély különböző településeiről érkeztek örmény származású fiatalok a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület által szervezett találkozóra. Az örmény közösségi házban a hét végén megtartott Magyar-örmény Fiatal Családok Stratégiai Találkozója című értekezlet fő célkitűzése a magyar-örmény közösség jövőképének alakítása és stratégiai irányvonalainak megalapozása volt, ugyanakkor elfogadták az Erdélyi Magyar-örmény Szövetség logóját is.

Stratégiai találkozó. Közös dolgaikról beszéltek

Stratégiai találkozó. Közös dolgaikról beszéltek

Ahogyan tovább a legfontosabb kérdés esetünkben – közölte megnyitóbeszédében Kulcsár László főszervező, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület elnöke. Kifejtette, hogy az Erdélyben élő magyar-örmény közösséget jellemző kettősség még egyedibbé teszi őket, hiszen mindannyiuknak az anyanyelve a magyar, de ragaszkodnak örmény gyökereikhez és kultúrájukhoz.

Fontos az örmény gyökerek őrzése
A kettősség megőrzésének fontosságáról beszélt Gál Hunor plébános is, a gyergyói örmény-katolikus felekezet lelkipásztora beszédében a családok fontosságára hívta fel a figyelmet. – Családjainkon belül kell tudatosabban megélnünk örménységünket és ezt átadnunk a felnövekvő generációnak – mondta a plébános, rávilágítva arra, hogy sok olyan családdal találkozott már, ahol az idős generáció még ragaszkodott örmény gyökereihez, a fiatalabbak viszont már nem. Mint mondta, ha családon belül őrzik az örmény kultúrát, utána a közösséget is fel lehet rázni olyan programokkal, amelyekhez egyaránt szívesen csatlakozik a fiatal, de az idősebb generáció is. – A közösségért áldozatot kell hozni, nem pedig kérkedni azzal, hogy ki, mit tett – szögezte le a plébános, elmondva, hogy csak akkor beszélhetünk az örmény-magyar közösség jövőjéről, ha ezért a fiatalság vállalja is a felelősséget.

Elfogadták az erdélyi örménység logóját
Az értekezleten bemutatták és elfogadták a marosvásárhelyi Puskás Attila által készített logót, amely az Erdélyi Magyar Örmény Szövetség korábban kiírt pályázatára érkezett. A pályázatra egyébként két pályamunka érkezett. Mint Puskás Attila mondta, a logó tervezésénél lényeges szempont volt számára az örmény-magyar kettősség megjelenítése a két nemzetet meghatározó szimbólumok által is. Így a logó körvonalát a magyar korona körvonala adja felülnézetből, ebben kap helyet az örmény identitást szimbolizáló örmény kereszt. A kör alakú logó középpontjában lévő kör a napot, a fényt szimbolizálja, az örmény kereszt és a magyar korona között spontán kirajzolódó négy tulipán pedig a négy nagy erdélyi örmény kolóniát: a gyergyószentmiklósit, a szamosújvárit, a csíkszépvízit és az erzsébetvárosit.
Az értekezlet további részében szó esett a Periszkóp nevű internetes újságról, amelynek kapcsán felvetődött az is, hogy jó lenne rendszeressé tenni a megjelenését akár nyomtatott formában is, mert a kezdeti fellángolás után csupán egyetlen lapszám jelent meg. Ugyanakkor arról is beszéltek, hogy az egész éves tevékenységi tervet tartalmazó naptárt kellene készíteni, hogy ne tevődjenek egymásra a rendezvények. A Magyar-örmény Fiatal Családok Stratégiai Találkozóját Hargita Megye Tanácsa támogatta.

Jánossy Alíz, Hargita Népe, 2015. szept. 29

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME