Tetőtérrel növelik meg a közösségi ház felületét

Bővül a találkozások örmény háza

Egy 2009-es terv megvalósítása van folyamatban: jelenleg tető nélküli a gyergyószentmiklósi örmény közösségi ház, újrafedés előtt még egy szint kerül rá. A bővítés megnöveli a találkozások helyszíneit, lehetőséget ad a vendégek fogadására, illetve a ház melletti új építményben mellékhelyiségeket és színpadot alakítanak ki.

ormeny2_b

Multifunkcionális terem lesz a tetőtérben, ahol sor kerülhet tanácskozásokra, előadásokra, de akár kiállításokra, kézműves foglalkozásokra is. „Nálunk örményeknél sok olyan érték van, amit érdemes a nagyközönségnek megmutatni. Tematikus és időszakos tárlatokon gondolkodunk” – részletezte az épülő helyiség funkcióit Kulcsár László, a Gyergyói Örmény Kulturális Egyesület elnöke.

A nagyközönségnek viszont csak később lehet átadni, idén a munkálatok nagyobb részét, a falak felhúzását, tető újrakészítését végzik el. Jövőre tervezik a nyílászárók berakását, lépcsőházkészítést, majd a villany- és fűtéshálózat kiépítését, illetve az apróbb munkálatokat: a belső tér kialakítását, berendezését. Még ezen a héten a remények szerint a ház fölé tető kerül, abban bíznak, hogy addig kitart a jó idő.

 

ormenykozossegihaz_b

A jövő tervei között szerepel a ház bejáratához közel egy színpad felépítése lehetőséget adva szabadtéri rendezvények, előadások, fellépések megszervezésére. A színpad mögé mellékhelyiségeket alakítanának ki a vendégek, fellépők számára.

Sok pénz kell több forrásból

A beruházás összértéke hozzávetőleg 80 ezer euró. Ebből a kezdeti tőkét a megyei tanács biztosította. „Számomra nagy öröm, hogy amit 2009-ben megálmodott az örmény közösség, ahhoz a megyei tanács hozzá tudott járulni. Idén 45 ezer lejjel támogattuk a beruházást két pályázat által” – tudatta Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. Hozzátéve: „Úgy gondolom, ez az épület az örmény közösségnek egy nagyon komoly élettere lesz, kiegészíti az örmény templomot, amely önmagában is turisztikailag fontos desztináció, és teljessé azáltal tehető, hogy egy élő közösség tevékenykedik benne.” Sikerült még pénzforrást szerezni a Bethlen Gábor Alaptól, de az örmény hívek is felpártolták az ügyet. Az elmúlt hétvégi kaláka alkalmával gyerekek és fiatalok, férfiak és nők egyaránt jelen voltak, leszedték a cserepeket, a csatornát, a kéményeket is lebontották. Ugyanígy tervezik majd a visszarakásokat is, hiszen ezek a munkálatok 20 ezer lejes nagyságrendű értéket jelentenek.

A továbbiakban is szerveznek tehát kalákákat, bevételt remélnek az egyházi erdőgazdálkodásból, valamint a téglajegyek eladásából. Erre ugyanis továbbra is van lehetőség, a plébánián, Buslig Gyulánál és Kulcsár Lászlónál egyaránt kaphatók 10 és 50 lejes jegyek. Aki nagyobb összeget kíván téglajegyre fordítani, annak személyre szólót nyomtatnak.

Ha kész lesz, jó lesz

A munkálatokat felvigyázó és segítő gondnok, Buslig Gyula úgy gondolja, az ősök hagyományának természetes folytatása az építkezés, hisz így marad meg az örmény közösség. Gál Hunor örmény katolikus plébános, aki augusztustól szolgálja a közösséget, tulajdonképpen „munkálatba csöppent”, de nem bánja: „Örvendek annak, hogy ilyen lelkes közösség van itt, amely a közösségi ház kérdését felvállalja, magáénak érzi. Ez azért fontos, mert azt mutatja, hogy van jövő. És abban reménykedem, hogy e beruházás által jövővel telik meg a közösségünk is.” A lelkipásztor azt is elmondta, olyan hely kell legyen ez, ahol az örmények meg tudnak állni, egymással elbeszélgetni, a vendégeknek pedig életüket, értékeiket bemutatni. „Ugyanakkor az egész város hasznát látja majd az új épületnek, a cél ugyanis helyet adni más felekezetekkel való közös rendezvényeknek, lelki napoknak is. Tehát nyitottabbak leszünk ezáltal a város felé, és ez számomra nagyon fontos” – összegzett a plébános.


Balázs Katalin, www.szekelyhon.ro, Gyergyói Hírlap, 2015. nov. 11

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME