Kalákával - Megújul az örmény közösségi ház

Évek óta álmodják az átalakulást, most a munka is elkezdődött: megújul a gyergyó­szent­miklósi örmény katolikus közösségi ház. A közösség tagjai kalákáznak, a megyei ön­kormányzat és a Bethlen Gábor Alap pedig anyagi támogatást nyújt – ismertették sajtótájékoztatón.

Újjáépítik az örmény közösségi ház tetőterét – közösségi térré

Újjáépítik az örmény közösségi ház tetőterét – közösségi térré

Még 2009-ben álmodtunk meg a közösség számára egy olyan termet, amely többféle rendezvény szervezésére alkalmas, így vetítésre, éneklésre, kiállítások rendezésére. A közösségi ház tetőterének felújításával terveztük ennek megvalósítását – mondta Kulcsár László, az Örmény Katolikus Egyesület vezetője. Mint kifejtette, nagyon sokat dolgoztak azért, hogy végre elérkezhessen az átalakítás rajtja. A tervezés során kiderült, sok pénzre van szükség ahhoz, hogy megfelelően tudják elvégezni a munkát, a költség 80 ezer euróra – mintegy több mint 356 ezer lejre – rúg. Ebből idén mintegy 110 ezer lejt tudtak előteremteni, amely a megyei tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatását, valamint az önrészt és a kaláka értékét is magában foglalja.
Az elmúlt hétvégén elkezdődött a munka, a közösség huszonöt felnőtt tagja és nyolc fiatal leszedte a tetőről a cserepeket meg a tetőléceket, és lebontották a kéményeket is. Most szakemberek dolgoznak a tetőtér átalakításán.
Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a helyszínen vette szemügyre a munkát tegnap. Azt mondta, a megyei tanács két pályázat útján idén összesen 45 ezer lejjel járult hozzá a közösségi ház átalakításához.
– A beruházásra szükség van, hiszen az elmúlt években tapasztaltuk, hogy az örmény közösség belakja ezt az épületet, amely jól kiegészíti az önmagában is fontos turisztikai célpontnak számító örmény katolikus templomot – fogalmazott. Hozzátette, jövőre is szándékukban áll támogatni a projektet.
Gál Hunor örmény katolikus plébános szintén hasznosnak látja az elkezdett munkát.
– Kell egy olyan hely, ahol összegyűlhetünk, rendezvényeket szervezhetünk, amelyek által nyitottabbá is válik a közösség – jelentette ki.
A tervek szerint egy hét alatt helyére kerül a tető, és hogy gyorsabban menjen a munka, újabb kalákát is szerveznek majd. Jövőre marad a belső felújítás, és az udvaron egy másik kis épületet emelnek, amelynek első része színpadként szolgál majd a rendezvények során, e mögött pedig illemhelyek lesznek kialakítva.
A közösségi ház megújulásához bárki hozzájárulhat ún. „téglajegyek” vásárlásával. Kulcsár László kiemelte, minden téglajegy megvásárlásával kézzel fogható segítséget nyújtanak, hiszen meg tudnak vásárolni egy villanykörtét, egy kapcsolót vagy bármilyen egyéb hasznos kelléket.

Lázár Hajnal, Hargita Népe, 2015. nov. 11

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME