Hírek

Tumultus az oltár körül

Nyomtatás
Kategória: Rólunk a médiában
Megjelent: 2017. február 08. szerda

Meghívom őket ministrálni

Nagy csoportképet mutatott büszkén Gál Hunor örmény katolikus plébános. Ministránsaival látható rajta, egy vasárnapi mise után. A lelkipásztor elmondja, nem csak az örmény templomban, a felszegi Munkás Szent József-templomban is sokan ministrálnak. Az okát pedig abban látja, hogy „kicsit foglalkozik velük”.

Tíz ministráns egy vasárnapon. Ruha nem maradt gazda nélkül

Nemrég  készíttetett 10–10  új gallért mindenféle színben ministránsainak Gál  Hunor. Azt mondja, van, amikor ez is kevésnek bizonyul. Vasárnaponként  tumultus van az  oltár körül. Téved, aki arra gyanakszik,  hogy zsebpénzért gyűlnek  a gyerekek, a lelkipásztor  elmondja, nincs nála pénzosztás.  Van egy csodadoboz, s abban édesség. Jár belőle a ministránsoknak, de azoknak a gyerekeknek is, akik a misén részt  vesznek. Nem ez tehát a vonzerő.  És talán még nem is az, hogy kirándulásokat szokott szervezni számukra. Legutóbb, miután  az orgonarestaurálás módját  megnézték, fürödtek is egyet Csíkszeredában.

Tükör a hivatáskérdésnek

Lányok és fiúk egyaránt részt kérnek  a szolgálat élményéből, és  nem tesz különbséget köztük a plébános. „Az igazi hivatások az oltár mellett érlelődnek. Én  azt látom, a lányok hűségesebbek. Rámutat ez a hivatások jelenlegi  helyzetére, és arra is, hogy a nőknek igenis helyük kell legyen az egyházban” – fogalmazott Gál Hunor.

A számon tartás ereje

A csapat összefogására ministránskorából  hozott egy receptet  a plébános. Szülőfalujában, Csíkszépvízen Bara Ferenc volt a lelkipásztor, és Gál Hunor úgy emlékszik,  akkoriban járt a legszívesebben  szolgálni: „Jó pap mellett mindig öröm ministrálni.  Átvettem én is egy szokását: a  gyermekeket meghívom ministrálni. Ha nem jönnek egy vasárnap,  hittanórán megkérdem, miért  maradtak távol. Számon tartom őket” – mondja, és bevallja, saját elképzeléseit társítja ehhez  a szerzett tudáshoz. Elve az,  hogy „az oltár mellett érezzék jól magukat. Még az sem baj, ha időnként bohóckodnak.” Hamarosan fényképek fogják díszíteni az örmény katolikus templom  sekrestyéjének falait. A plébános azt tervezi, a csoportképeket,  a gyermekekkel közös eseményekről szóló fotókat, ott helyezi el emlékeztetőül és ösztönzésképpen is.

Balázs Katalin, Gyergyói Hírlap, 2017. február 2.Napi evangélium RSS

evangelium.katolikus.hu
  • Jézus így tanított az utolsó vacsorán: „Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben! Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében. Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel...

   

Copyright © 2016 Gyergyói Örmények.

Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker