Örmény Művészeti Fesztivál másodjára

A képzőművészetet, zenét és gasztronómiát ötvöző, az örmény értékeket bemutató Örmény Művészeti Fesztivál immár másodszor kerül megrendezésre Gyergyószentmiklóson szeptember 7–9-én. A Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Plébánia és a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület szervezésében a tavalyinál dúsabb programmal, ráadásként Hurutfesztivállal is várják az érdeklődőket.

ormeny3_b
Vörös köpönyegesek – csak Gyergyószentmiklóson élő örmény hagyomány

„A tavaly megtartott I. Örmény Művészeti Fesztivál sikere ösztönzött újabb megszervezésére. A cél nem változott: az örmény kultúrát, értékeket és hagyományokat megismertetni az együtt élő nemzetekkel” – fogalmazott Kulcsár László főszervező. Elmondta, a háromnapos eseménysorozatnak része lesz a búcsús szentmise mellett kiállítás, könyvbemutató, előadást hallhatunk örmény építkezésről és épületrestaurálásról, koncertek sorozatára kerül sor, belekóstolhatunk az örmény gasztronómia ínyencségeibe.

Különlegessége az idei rendezvénynek, hogy a képzőművészeti kiállításmegnyitókat műhelytevékenység követi: Felházi Lenke Zsuzsanna és Csiki Gitka a jelentkező I-IV. osztályos gyerekeket tanítja fára festeni az Örmény Közösségi Ház udvarán. Szintén a következő művész-generációt segíti Borosnyai Klára meghívott kiállító. A képzőművész figyelmet fordít a tehetséges fiatalokra, segítségével már két gyergyószentmiklósi örmény gyereknek nyílt kiállítása Budapesten. Most is – saját kiállítása mellett – a jókezű gyerekeket figyeli, munkáik népszerűsítését tervezi.

ormeny1_b
Felvétel a tavalyi fesztivál körmenetéről

A tavaly sikeresnek bizonyult filmvetítések is folytatódnak, és kiállítást láthatunk annak kapcsán is, hogy épp 500 éves az örmény könyvnyomtatás. A koncertekre olyan fellépők érkeznek, mint  Kirkósa Júlia operaénekes, Márffy Gabriella hegedűművész, a Tiberius Vonósnégyes.

Nagy szerepet kap ezúttal is az örmény gasztronómia: a fesztivál idején mindenkinek alkalma adódik belekóstolni az örmény finomságokba. A Robi konyha által készített, közösségi ház udvarán tálalt eledelek mellett megismerhetjük Paul Agopian örmény mesterszakács főztjét. Erre mindenkinek lehetősége adódik, a szervezők nemsokára ismertetik a menüt, illetve annak árát, mindössze egy kérésük van, hogy egy nappal korábban jelezzék szándékukat az étkezni kívánók.  

Közkívánatra idén is lesz konyakkóstolás, ami viszont újdonság, az a Hurutfesztivál. Vasárnap az Örmény Közösségi Ház udvarán bárki megtekintheti a hurutkészítés fázisait, majd azt is láthatja, hogy a különböző településeken élő erdélyi örmények miként használják fel ezen ételízesítőt. Minden csapat elkészíti hurutos levesét, ángádzsáburát, a közönségnek pedig lehetősége nyílik ezek megízlelésére, „nyomtatásként” pedig a gyergyószentmiklósi örmény kórus tagjai által készített örmény süteményeket ízlelhetik meg.

Nemsokára a szervezők nyilvánosságra hozzák a fesztivál végleges programját, és várják az érdeklődőket az idei örmény ünnepségre. Kulcsár László elmondta, a tavalyi fesztivál rendezvényeit átlagban 300 személy látogatta, idénre már több magyarországi örmény szervezet jelezte: képviselőt küldene. A vendégek számára így több programot szerveznek, lesz idegenvezetés Gyergyószentmiklós főterén, kirándulás a Gyilkos-tóhoz, a Lázár-kastélyhoz, illetve a Szent Anna-kápolnához is az újonnan felállított keresztút mentén.

 Balázs Katalin, Székelyhon, 2012.08.21

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME