Hírek

Búcsús szentmise a gyulafehérvári székesegyházban

Nyomtatás
Kategória: Régi hírek
Megjelent: 2010. október 02. szombat

 

 

Zarándokok százai, közöttük ministránsok és katolikus iskolák diákjai sereglettek össze a gyulafehérvári székesegyházba, hogy a fõegyházmegye búcsús szentmiséjén vegyenek részt szeptember 29-én.  Közel hetven pap részvételével Nm. és Ft. Tamás József segédpüpök vezette az ünnepi szertartást.

 

Bevezetõ gondolataiban a segédpüspök az ünnep szentje, Szent Mihály fõangyal mellett, Isten Szolgája Márton Áron püspök életpéldáját, valamint a tíz éve zajló fõegyházmegyei zsinat üzenetét és szellemét emelte ki.

 

Ft. Sajgó Balázs érseki titkár szentbeszédében figyelmesztetett, hogy "a sokat hangoztatott gazdasági válság, a természeti katasztrófák, az európai társadalom negatív erkölcsi képe, a túlságosan eluralkodott önzés a testvérek között, és korunk ide sorolható többi problémája oly nagy  „füstgomolyagot” képeznek körülöttünk, hogy - a még hitében erõs ember is könnyen meginoghat – nehezebb észrevenni szeretõ Istenünk kitárt karjait."

 

Sajgó Balázs egy emberre és egy angyalra mutatott rá, mint a füstgomolyagból kivezetõ útra: boldogemlékû Márton Áron hitével, és az abból fakadó megfontoltságával, Szent Mihály fõangyal pedig Isten dicsõítésével és örömhírhordozóként szolgálja a követendõ példát a mai ember számára is.

 

A szentmise végén a segédpüspök és a gyulafehérvári plébános, Ft. Horváth István kanonok köszöntõ szavai után felcsendült a pápai himnusz és a nemzeti ima.

 

 

 

 

 

 

 

A szentbeszéd szerkesztett változata itt elolvasható >>

 

a képeket: Adrian Gabriel  Pãºcãlãu készítette

 Forrás: http://www.romkat.roNapi evangélium RSS

evangelium.katolikus.hu
  • Amikor elérkezett Erzsébet szülésének ideje, fiúgyermeket szült. Szomszédai és rokonai meghallották, hogy milyen irgalmas volt hozzá az Úr, és együtt örült vele mindenki. A nyolcadik napon jöttek, hogy körülmetéljék a gyermeket. Atyja nevéről Zakariásnak akarták hívni. De anyja ellenezte: „Nem, János legyen a neve.” Azok megjegyezték: „Hiszen senki sincs a...

   

Copyright © 2016 Gyergyói Örmények.

Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker