Centanáriumi Örmény Napok

Szeptember 6.-a és 9-dike között zajlott Gyergyószentmiklóson a várossáválás 100-adik évfordulóját megünneplõ események keretében megszervezett "Centenáriumi Örmény Napok", amely az örmény szertartású plébánia-templom búcsújához, a Kisbolgodasszony búcsúhoz kapcsolódott. 

A négy napos rendezvény fõtámogatója,Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata volt. Négy nap alatt sikerült összekapcsolni egy idõre, Budapestet, Bukarestet és Jerevánt, az örmény kultúrához és történelemhez kapcsoló elõadásokkal és rendezvényekkel, úgy hogy közben minõségi szórakozást, és élményt nyújtott a nagyszámú résztvevõnek, az örmény dallamok, ízek, Örményországi fotók, és elõadások.

Az elsõ nap, Gyergyószentmiklós örmény múltjának felelevenítésének jegyében lett megszervezve. Egy történelmi sétával indítottuk, amelyek András Szabolcs történelem tanár vezetett le. A múlt megismerésének módszere az "anamézis***", a történenetek újraélése, életszerû megelevenítése az elõadás során. A résztvevõk az örmény templomkertbõl indultak 1654-ben, amikor az örmény közösség két alakja elõször telepedett le, hosszas vándorlás után végleges lakóhelyére, így õket a közösség hõsként tisztelte. A séta a történelmi múlt más szinhelyeire vezetett, így részt vehettünk egy Melcantile fórumon, ahol visszaélés miatt elbocsátottak egy tímárt, a korabeli mulatókba, kaszinókban ahol együtt vidagott örmény és székely, a szabadságharc korába, amikor az egymás mellett élés, a közös sors együtt küldte a harcba az örmény és a székely közösséget. A következõ állomásunk szorosan kapcsolódik a centenáriumhoz: a 100 évvel ezelõtt élõ, és gyógyító Dr. Fejér Dávidra emlékeztünk, arra az orvosra, aki a szegények megsegítõje volt, az elsõ alkohol-ellenes egészségügyi lap kiadója, a kórház egyik építõje.
A megemlékezés után megkoszorúztuk a nagy személyiség fejszobrát, és átsétáltunk az örmény temetõbe, hogy a többi híres örmény személyiségrõl megemlékezzünk.
Görög Joachimra a mauzóleumánál emlékeztünk, a pap képviselõre, iskolaépítõre, és igazgatóra, majd késõbbi szenátorra, aki a korabeli város békebbírója volt, mert kedves, és tiszteletet parancsoló egyéniségével sokszor békítõként jelent meg vitás ügyekben. Vákár Arthur, a meggyõzõdéses Kossuth-párti, aki újságot hozott létre, és a város képviselõje volt. Emlékük elõtt, a kegyelet koszorúit helyeztük el.

David Yengibarian, aki kedves egyéniségével elragadta közösségünk, (fõleg a lányok) figyelmét, este 8 órakkor lépett fel a Mûvelõdési Ház nagytermében, több mint 200 résztvevõ elõtt. David másnap meglátogatta a Gyilkos-tót és környékét, a Békás szorost, és azt igérte, hogy visszatér majd túrázni, és feltöltödni az egészséges hegyi környezetbe.

Második nap, a társszervezõ intézményben, a Tarisznyás Márton Muzeumban zajlottak a rendezvények. Zárug Béla és Katalin Örményország képekben, fotókiállítása nyílt meg, majd utánna örmény ételkóstoló zajlott. Az elõadó házaspár a gyönyörû templomok, és tájak bemutatásával egy pillanatra az Õshazába varászolta a hallgatóságot. A Muzeumben vannak jelenleg a szerzõdéssel bérbeadott örmény kiállítási tárgyaink egy része, így felkavaró érzés volt, hogy a kiállítási terem megtelt az örmény ételek felhozatalával. Helyhiány miatt mindneki ott próbálta elfiogyasztani a tányérjából az igazi örmény ízeket, ahol sikerült, (így a kiállított többszáz éves örmény egyházi könyvek tetején megesett, hogy egy-egy tányér vagy pohár landolt). Minden elismerésünk a Zárug házaspárnak, és reméljük még hasonló ételkóstolókra el tudjuk hívni, de jövõbe más helyszínt keresünk az ételkóstoló megszervezésének.

Harmadik napunk vendégelõdói, a két fõvárosból érkeztek, ahol kissebbségként vagyunk jelen, így sikerült Budapestet és Bukarestet összekapcsolni az örmény kultúra szellemiségében. Gazdovits Miklós örménységkutató tartalmas elõadásában az örmények Erdélyi betelepülését mutatta be a történelmi feltélezések alapján.

Dr Issekutz Sarolta az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület megalakulásáról, és tevékenységérõl tartott elõadást, mély nyomot hagyva az a jószándékú tenniakarás, amellyel az EÖGYK-t sikerült jelenlegi állapotáig kiépíteni, úgy, hogy közben a Kárpát-medence örménységét folyamatosan segítette az egyesület, és a múlt-kutatás, az identitás megõrzés, valamint a közösség-építés állandóan jelen volt a tevékenységekben.

Fõtisztelendõ Baróti László Sándor elõadásában, a Gyergyószentmiklósi örmény egyházközösségünk Lourdes-i zarándoklatának képes beszámolóját tartotta meg. A hallgatóság azon tagjai, akik jelen votlak újra átélhették a zarándoklatot, a többiek pedig kedvet kaptak a mély lelki úthoz. Közösségünk jövõben is elzarándokol Szûz Mária jelenéseinek helyszínére, hogy ezzel is erõsítse a hitéletet.

Vasárnap az örmény szertatású plébániatemplomban a Kisboldogasszony búcsú zajlott, fõtisztelendõ Szakács Endre celebrálásával, örmény szertartás szerint.

A búcsús szentmise után városunk elsõ polgármesterének emléktábláját avattuk fel. Orel Dezsõ, aki a Kövér örmény család leszármazottja anyai ágon, Gyergyószentmiklós polgármestere volt a vársossáváláskor.

Madaras Szilárd

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME