Örmények az „Ezeréves Határon”

Kedves Barátaink!

Az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége (EMÖSZ) augusztus 30-án információs táblaavató ünnepséget szervez a gyimesbükki Kontumáci kápolnánál, amelyre a 18 órai szentmise keretében kerül sor. A kápolna restaurálási munkálatai során számos örmény nyelvű felirat került napvilágra. A nevek alapján állítható, hogy a vesztegzárnál tartózkodók többsége erdélyi örmény kereskedő volt, akik nevüket és itt tartózkodásuk idejét hátrahagyták az utókornak.
Részletes program, regisztráció az alábbi programban olvasható.

Örmények az „Ezeréves Határon”
Kontumáci kápolna – Gyimesbükk – 2015 augusztus 30, vasárnap

Hasznos információk

- Szépvízen/Csíkszeredában elszállásolt vendégek 8.30-kor indulnak az autóbusszal a Gímesekbe.
- Csíkiak számára kb. 10 hely lesz a marosvásárhelyi autóbuszon – erre jelentkezni lehet Szentpétery Istvánnál (0744795177),  a busz Szépvízről indul, hazafele Csíkszeredán megy keresztül.
- Túracipő ajánlott azoknak, akik a Rákóczi várhoz a lépcsőkön felsétálnak.
-  Regisztráció a hagyományos csángó ebédre a Deáky Panzióban Szentpétery Istvánnál (0744795177) lehetséges augusztus 22-ig, vagy a meghívóban megadott telefonszámokon. Az ebéd ára 25 RON/fő. A marosvásárhelyi és gyergyóiak már regisztrálva vannak.

Részletes program

- Indulás 8.30-kor kirándulás Szépvízről

o Szent Erzsébet Gimnázium – Gyimesfelsőlokono Kávészünet a gyimesközéploki Csángó Panzió (egyéni költségre)
o Gyimesbükki egykori határ/nagyállomás megtekintése és Tájház meglátogatása (2-3 RON/fő)
o Gyimesbükki templomo Ezeréves Határ – Rákóczi vár meglátogatásao 15 órakor hagyományos csángó ebéd a Deáky Panzióban (regisztráltak számára)

-  18 órakor szentmise és tábla-bemutató a Kontumáci kápolnánál. Szentbeszédet mond Salamon József gyimesbükki plébános. A vesztegzár történetét bemutatja dr. Pál Antal Sándor történész-akadémikus, kulturális műsor örmény veresekkel és énekekkel Aszalos Enikő, Kántor Éva, Szakács Mária Magdolna, Magyari Sáska Attila, Csiby Kriszta közreműködésével.

- Tervezett hazaindulás 20 óra

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME