Hírek

Emlékezés és jövőbe tekintés örmény módra

Nyomtatás
Kategória: Rólunk a médiában
Megjelent: 2017. máj. 04. csütörtök

A gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomban vasárnap délelőtt ünnepi szentmise keretében emlékeztek a 102 évvel ezelőtt történt borzalmas eseményekre, az örmény népirtásra. Szintén az ünnepi szentmisén búzaszentelő szertartásra is sor került.

Fotó: Baricz Tamás Imola

Az ünnepi szentmisén a plébános prédikációjában a szív igazi lángolásának fontosságát emelte ki.

„Akaratlanul is hozzánk simul vándorutunkon a Isten, együttérez velünk, hagyja, hogy kipanaszkodjuk magunkat. Éreztük-e meg, hogy ez milyen jó? Életfordító esemény történt-e az életünkben? Ma, amikor emlékezünk a 102 évvel ezelőtt történt tragédiára, tudnunk kell, hogy az örmény nép életében egy dolog volt, ami segített: az Istennel való élés, Istennel való kitartás. Így tudták vállalni azt a keresztet. Milyen jó, ha bennünk van, ha velünk van az Isten, ha lángol a mi szívünk, és élvezzük, hogy Isten közöttünk van a megpróbáltatásokban, a történelem viharában. Mindig velünk van, ha szívünket és lelkünket kinyissuk neki. És akkor nem reményt vesztett emberként kell élnünk, hanem olyan emberként, aki vállalja a keresztet, vállalja a kereszténységet, és vállalja, ha kell, hogy életét, vérét áldozza mindazért, amit megtapasztal. A beteljesedés felé vezető út a nagypénteken keresztül vezet az örök boldogságba. És vezesse mindazokat a hősöket, a vértanúkat, akik ezelőtt és napjainkban is vértanúságot szenvednek, abba az örök otthonba, ahová a Jóisten azokat várjak, akik követik őt, akik hisznek benne” – mondta a plébános.

Barabás Gyöngyvér az Örmény Genocídiumra emlékezve osztotta meg gondolatát. Ünnepi beszédében a 102 éve történt tragikus eseményekről szólt. Kihangsúlyozta, emlékezni kötelesség azért is, hogy hasonló tragédia ne történjen.

A szentmise keretében végezte a gyergyószentmiklósi örmények plébánosa, Gáll Hunor a búzaszentelő szertartást, a négy égtáj felé fordulva kérte Isten áldását a földekre, a terményre.

A szentmisét követően pedig az emlékezők az udvaron lévő emléktáblánál hajtottak fejet az örmény népirtás áldozatainak emlékére. Koszorút helyezett el Nagy Zoltán polgármester, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, Csergő Tibor, a Tarisznyás Márton Múzeum igazgatója, valamint az örmény közösség nevében Kulcsár László.

Baricz Tamás Imola, 2017. május 02, www.szekelyhon.roNapi evangélium RSS

evangelium.katolikus.hu
  • A farizeusok egyszer megkérdezték Jézustól, mikor jön el az Isten országa. Ő ezt válaszolta: „Isten országa nem jön el szembetűnő módon. Nem lehet azt mondani: „Nézd itt van, vagy amott!” Isten országa köztetek van.” Azután tanítványaihoz fordult: „Jönnek napok, amikor az Emberfiának egyetlen napját is szívesen látnátok, de nem látjátok....

   

Copyright © 2016 Gyergyói Örmények.

Joomla 1.7 templates free by Joomla Template Maker