Az örmény népirtásra emlékeztek

A gyergyószentmiklósi örmény közösség húsvét negyedik vasárnapján szentmise keretében emlékezett a 98 évvel ezelőtti örmény népirtásra.

 

ormenygenocidium2_b

 

Szilágyi Lőrinc plébános a jó pásztor szerepének fontosságát emelte ki prédikációjában. „A mai világban arra kell igyekeznünk, hogy egységben, egy népként éljünk, egy akol legyen és egy pásztor. Egy nagy családnak vagyunk a gyermekei, egy közös nyájhoz tartozunk, közösek örömeink, gondjaink, nehézségeink is. Higgyünk abban, hogy a széthúzás, a szeretetlenség helyett szeretetben kell élnünk. Higgyünk a szeretet végső győzelmében!” – hangsúlyozta a plébános.

Bajna György újságíró Ki beszél ma már az örményekről? címmel tartott felolvasást Antonia Arslan Pacsirtavár című regényéből, melynek alaptémája az 1915-ös anatóliai örmény népirtás. Az 1915-ös törökországi örmény genocídium eseményeit feldolgozó irodalmi mű egy törökországi örmény család sorstörténete. A szerző saját felmenőinek tapasztalatából merített. A megrázó, olykor hihetetlen történetsorozatot megjelenítő regényből a Bajna György által válogatott részletek a halálmenetelés hangulatát idézték.

A gyergyószentmiklósi örmény közösség egy perces néma csenddel adózott az elhunytak emlékére, koszorú elhelyezésével emlékezett az örmény genocídiumra.

Baricz Tamás Imola, www.szekelyhon.ro, 2013. április 22

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME