Köszönöm, kérek még!

Erdélyi örmény fiatalok találkozója Gyergyószentmiklóson

A Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület szervezésében első alkalommal került sor a Comunitas Alapítvány támogatásával, az örmény származású fiatalok találkozójára. A három napos programsorozat leginkább az örmény identitás kérdéskörét járta körül, de a kulturális programok mellett volt kirándulás s csipetnyi szórakozás is.


A leginkább marosvásárhelyi és gyergyói fiatalokból álló csoport szeptember 6 és 8  között részt vett az első erdélyi örmény fiataloknak szervezett találkozón, mely szervesen kapcsolódott a III. Örmény Művészeti Fesztivál generációkat átfogó jellegéhez. Az idei fesztivál célja a hídépítés volt. Lehetőséget teremtett az interkulturális találkozásokhoz, generációk egymásra hangolódásához. Tudniillik kulturális identitás építése lehetetlen a múlt és jelen találkozása nélkül, s hogy ez a találkozás sikeres legyen mindenképp rá kellett támaszkodni arra a  hídra amit, az egyesület építget.
Az ifjúsági programsorozat honismerettel kezdődött: végigjárták Gyergyó örmény jellegű helyeit majd délután, esténként fesztelen beszélgetés alakult ki a fotókiállítás megtekintése mellett a Rozmaring vendéglőben. A másnapi kirándulás után megismerhették Örményország nagykövetét  is.
Vasárnap csoporttevékenységeken fejtették ki véleményüket nemcsak az örmény identitással kapcsolatban, hanem saját szerepük meghatározásában is. A moderátorok(Puskás Attila, Kulcsár László, Debreczeni Szabolcs, Debreczeni Orsolya), leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy mit is jelent ma örménynek lenni, mit csinálnának másképp jelenlegi kulturális események szervezésében. A válaszok meglepő őszintesége rávilágított arra, hogy a fiatalságnak konkrét elképzelése van az erdélyi örmény jövőkép alakításáról s helyet kér a különböző rendezvények szervezésében. Ezért, egyelőre internetes oldal keretében, megalapították saját csoportjukat. A megbeszélések mellett volt éneklés, a régi örmény családnevek újraértelmezése is.
A találkozó rávilágított arra, hogy szükség van ilyen jellegű identitás és közösségteremtő alkalmakra, mert az erdélyi fiatal örmény közösség köszöni szépen, kér még az örmény kultúra hurutos leveséből.

 

 

Debreczeni Orsi

Támogató:

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME