Áder János köztársasági elnök városunkban

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyeit kereste fel Áder János köztársasági elnök erdélyi, nem hivatalos látogatása idején, március 17–19-én. A Sepsiszentgyörgyön, Felsőcsernátonban és Kézdivásárhelyen tett látogatása után, a nyergestetői csata emlékhelyén száznál többen fogadták a köztársasági elnököt, Madéfalvát is érintve, látogatása második napján a délutáni órákba érkezett Gyergyószentmiklósra a Magyar Köztársasági Elnöki Hivatal delegációja.


Az örmény katolikus templom kertjében egyházi elöljárók és a helyi képviselő-testület tagjai fogadták a magas rangú vendégeket és kíséretüket. A Gyergyószentmiklósi Örmény Kórus az örmény himnusz eléneklésével, Varga Katalin Eszter, a Salamon Ernő Gimnázium diákja verssel köszöntötte a köztársasági elnököt.

 

Ezt követően Áder János koszorút helyezett el Czetz János honvédtábornok emlékplakettjénél. A templomban nt. Szilágyi Lőrinc örmény plébános fogadta a vendégeket, beszédében a hitközségről szólt, majd dr. Magyari Sáska Zsolt a templom építésének történetét ismertette. Ft. msgr. Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános kért áldást az egybegyűltekre. A legszentebb imánk pedig előbb magyar nyelven, aztán örményül hangzott el. A helyi örmény asszonyok süteménnyel kínálták, az egyházfők, önkormányzati képviselők jelképes ajándékot adtak át a köztársasági elnöknek.

 


Gyergyószentmiklósi látogatásának utolsó állomásaként a Petőfi- és Kossuth-szobor talapzatán helyezett el virágot Áder János. Hitvese, Hercegh Anita ez idő alatt a Szent Anna Otthonba látogatott, ugyanis a keresztszülő program keretében két, az otthonban nevelkedő kislányt támogatnak.
Az esti órákban indult Kolozsvárra a küldöttség.

Borsos Júlia

© Gyergyói Örmények
ASOCIATIA ARMEANO CATOLICA GHEORGHENI,
IBAN: RO84BTRL02101205M63124XX,
adószám: 25306308

Free Joomla! template by L.THEME